Tung torsk i Östersund

Borås Basket inledde bortamatchen mot Jämtland på ett frejdigt vis. Men efter en jämn start så ryckte hemmalaget succesivt ifrån och ledde som mest med 23 poäng. Detta var ett underläge som Borås inte lyckades hämta sig ifrån. Istället fick man se sig besegrat med 90-74.

 

Jämtland Basket hade arrangerat gratismatch denna tisdagskväll. Borås Basket lät sig inspireras med bra tändning och en väldigt aktiv Brett Bisping. Vilket ledde till att gästerna ägde ledningen med 11-13 fem minuter in i matchen. Perioden fortskred i samma jämna stil, men med skillnaden att Jämtland var i ledningen, 23-20, efter tio minuter.

 

Två och en halv minut in i den andra perioden stod det 29-23 till hemmalaget och Borås valde att ta en timeout för att inte halka efter ännu mer. Jyles Smith täppte nästan på egen hand igen luckan, med fyra raka poäng. Men Borås hade vissa problem med ett snabblöpande Jämtland Basket som var kvickt på att vända från försvar till anfall.

 

40-29 hade Jämtland sprungit sig till med 2:58 kvar av andra perioden och Borås andra timeout för kvällen var ett faktum. När halvtidspausen kom så hade skillnaden mellan lagen ökat och Jämtland hade 47-34.

 

Matchen fortsatte väldigt intensivt i den tredje perioden. Hela tiden med jämtarna i förarsätet och med boråsarna som någon slags ambitiös passagerare. I baksätet. 61-48 stod det när Henrik Svensson kallade timeout med 2:25 kvar av tredje.

 

45 sekunder innan korta pausen hade Borås lyckats krympa avståndet till tio poäng. Då sköt hemmalagets Brandon Taylor i, först en trea till 66-53, och sedan en tvåa med 24 sekunder kvar, till 68-53. För Borås Basket var det alltså en uppförsbacke som väntade i den fjärde perioden.

 

Det första som hände i sista perioden var att Preston Purifoy ökade på Jämtlands ledning till 71-53 genom en trepoängare. Det blev en snabb timeout för Borås där och då. En minut in i perioden gjorde Olle Lundqvist poängen som gav Jämtland kvällens första 20-poängsledning.

 

Det underläget blev alldeles för svårt för Borås Basket att komma tillbaka ifrån, även om siffrorna hyfsades lite på slutet. Men Jämtland vann rättvist med 90-74.

 

Jämtland Basket-Borås Basket: 90-74 (23-20, 24-14, 21-19, 22-21).

 

Poänggörare Jämtland: Brandon Taylor 22, Toni Prostran 18, Will Paul 15, Olle Lundqvist 11, Preston Purifoy 9, Niklas Larsson 9, Gustav Hansson 4, Oliver Gehrke 2.

 

Poänggörare Borås: Brett Bisping 22, Jyles Smith 20, Andreas Person 12, Jakob Sigurdarson 6, Ludvig Johansson 4, Simon Gunnarsson 3, Fredrik Andersson 3, Marin Mornar 2, Emil Lundstedt 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.