Borås vann hemma

Uppsala hade 2-1 i matcher mot Borås inför fredagskvällens drabbning i Boråshallen. Gästerna ledde länge och väl, innan hemmalaget hittade rytmen i slutet av tredje perioden och kunde vända på steken. Jakob ”Iceman” Sigurdarson, Andreas Person och Jyles Smith var de tre starkast lysande stjärnorna denna kväll, när Borås vann med 87-80.

 

Andreas Person stod för en stark inledning mot sin moderklubb. Person hade gjort sju poäng och gett Borås Basket ledningen med 9-6 efter tre och en halv minut. Men dynamiska duon Viktor Gaddefors/Axel Nordström var tuff och hade fixat 9-11 med fem minuter kvar av första perioden.

 

Tio minuter in i matchen stod det 22-25 till Uppsala. En ledning som gästerna skulle komma att dryga ut till 22-29 innan Borås valde att ta timeout, tidigt i den andra perioden. Efter timeouten satte Jakob ”Iceman” Sigurdarson sitt första skott i matchen. Halvminuten senare blev han foulad när han sköt en trepoängare. ”Iceman” sänkte givetvis alla tre straffkasten och så stod det 27-29. Andreas Person satte strax senare en trea till 32-35 och då ville Uppsala ha timeout.

 

Fredrik ”The Fredder” Andersson drog sedan i den layup som innebar Borås första ledning sedan den första perioden. Men det var Uppsala som ledde matchen efter 20 minuter, 40-41.

 

Uppsala var det mest aggressiva laget i början av den tredje perioden. Med 5:51 kvar sänkte Gaddefors en tuff trea till 47-55 och Henrik Svensson var i det närmaste tvingad till en timeout. Tack och lov för Borås så började ”Iceman” hitta korgen igen efter timeouten. Två raka isländska skott gick i korgen och så stod det 54-58. Med 45 sekunder kvar av perioden sänkte Sigurdarson en trea till 57-60. Gaddefors stack emellan med 57-63, innan ”Iceman” fastställde siffrorna till 59-63 inför den fjärde perioden.

 

1:35 in i sista perioden fick ”Iceman” läge för en trea i hörnet. Vid det här laget var han stekhet och drog givetvis i skottet som betydde 64-63 och en Uppsala-timeout. Med tre minuter kvar dunkade ”The Fredder” i 66-65 efter en drive längs baslinjen. Han följde upp med en trea till 69-68 när 5:30 återstod. Med 3:51 kvar satte Simon Gunnarsson en trea till 75-70 och Uppsala kallade timeout.

 

Borås spelade heroiskt försvar i slutminuterna. Framåt grejade Gunnarsson både 77-70 och 79-70. Med 1:35 på klockan kallade Uppsala åter timeout, men det var för sent. Borås kunde hålla undan. Jyles Smith och Brett Bisping dunkade i 81-72 respektive 83-73. Sedan sköt ”Iceman” Sigurdarson i fyra raka straffkast till seger med 87-80.

 

 

Borås Basket-Uppsala Basket: 87-80 (22-25, 18-16, 19-22, 28-17).

 

Poänggörare Borås: Jakob Sigurdarson 22, Andreas Person 20, Jyles Smith 18, Simon Gunnarsson 11, Fredrik Andersson 7, Brett Bisping 7, Marin Mornar 2.

 

Poänggörare Uppsala: Viktor Gaddefors 24, Axel Nordström 21, Jalen Jenkins 12, Mannos Nakos 6, Lukas Friberg 5, Rhys Carter 5, Alan Zekovic 3, Anes Zekovic 2, Tobias Skyttevall 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.