Förlängning mot Umeå – då föll Borås

Fysiskt, tufft, hårt och kamp genom 40 minuter och förlängning. Så såg det ut när Umeå Bskt kom till Boråshallen och besegrade Borås Basket med 91-97. Stor segerorganisatör hos gästerna var Arik Smith, som stoppade i 28 poäng, varav 10 i förlängningen.

 

Det skulle dröja hela tre minuter innan Marin Mornar satte Borås Baskets första poäng för kvällen – en trea. Umeå däremot fixade snabbt åtta poäng och ägde en tidig ledning. Halvvägs in i perioden hade hemmalaget repat sig och det stod 10-10. Men Borås hade svårt att bromsa det offensiva Umeå-laget under resten av perioden och inför den andra perioden stod det 20-23.

 

Borås gjorde andra periodens första åtta poäng, vilket gav 28-23 och en timeout från gästerna. Brett Bisping gick i bräschen för Borås Basket och stod på sju poäng och sju returer redan i mitten av den andra perioden. Men det fortsatte vara tajt. 30-30 stod det med 2:42 kvar av halvleken och det var dags för en Borås-timeout. Gästerna stängde sedan perioden fantastiskt effektivt – tätt bakåt och med två raka treor från Egal Saleman och Arik Smith. Och så stod det 32-38 inför den andra halvleken.

 

Inledningen av den tredje perioden handlade mycket om riv, slit och kämpa. Borås tog sig till 36-38 på drygt två minuter. Sedan gjorde Umeå fyra raka poäng och så var avståndet åter detsamma som i halvtid. Fredrik ”The Fredder” Andersson visade vägen med tuff beslutsamhet och med sex minuter kvar av perioden stod det 40-43. Mike Palm, som hade mycket speltid den här kvällen, drog i 46-48 på ett skott från baseline. Andreas Person sänkte sedan två straffkast till 48-48, innan Jakob ”Iceman” Sigurdarson, med 1:49 på klockan, sköt i 51-48.

 

Med tio minuter kvar av matchen Borås-Umeå, som annars brukar göra massor av poäng mot varandra, hade lagen endast fixat 55-51. Målsnålt så långt alltså, men Borås vann tredje perioden med 23-13. Dessutom var det Borås som inledde fjärde perioden bäst. Palm, Andersson och Palm igen, bombade i skott till 63-55.

 

Men Umeå Bskt skulle komma tillbaka. Med 3:41 kvar av fjärde hade de tagit ledningen med 69-70. En ledning som lyckligtvis, för Borås, inte skulle bli långvarig. Borås var tillbaka i förarsätet kort därefter och med 1:33 kvar sköt Bisping i 76-72 för hemmalaget. Assisterad av Nimrod Hilliard. Borås hade 77-72 med 23,4 sekunder kvar. Då drog Nicholas Schlitzer i en trea för Umeå. 77-75 alltså och en given Borås-timeout.

 

Borås lyckades inte få in bollen vid följande inkast (femsekundersavblåsning) och gav därmed Umeå en jättechans att vinna eller ta matchen till förlängning. Arik Smith gjorde inga misstag och ordnade 77-77 med 16,3 på klockan. Borås hade ett par chanser men lyckades inte göra poäng och matchen gick till förlängning.

 

I förlängningen klev Hilliard fram och fixade fem raka poäng. Bisping fyllde på med tre. Men Umeå var hela tiden med och det stod 85-85 med två minuter kvar. En tung turnover med 1:42 kvar gjorde att Umeå kunde ta ledningen med 85-87. ”The Fredder” satte 86-87 från staffkastlinjen, innan Arik Smith satte en blytung trea till 86-90 med 1:09 kvar av förlängningen. Med 50 sekunder på klockan drog ”Iceman” i en trea till 89-90. Smith svarade dock omgående för Umeå, till 89-92. 89-93 stod det vid Borås sista timeout, med 19,5 sekunder kvar. Men efter ett misslyckat anfall, en foul och två satta straffkast av Umeå så var det över. ”Iceman” satte visserligen 91-95, men då återstod endast fyra sekunder och det var för lite att vinna matchen på. Umeå vann tillslut med 91-97.

 

 

Borås Basket-Umeå Bskt: 91-97 (20-23, 12-15, 23-13, 22-26, 14-20).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 18, Jakob Sigurdarson 18, Brett Bisping 17, Mike Palm 14, Fredrik Andersson 11, Marin Mornar 7, Andreas Person 6.

 

Poänggörare Umeå: Arik Smith 28, Eric Gilchrese 19, Egal Saleman 16, André Nilsson 15, Nicholas Schlitzer 13, Varytimiadis Alexandros 2, Chris Singhateh 2, Nathan Dawit 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.