Tredje perioden fällde Borås igen

Borås Basket gjorde en jättebra första halvlek. BC Luleå gjorde en jättebra andra halvlek. Till och med lite bättre en Borås förstahalvlek. 38-37 i halvtid blev till 66-78 efter 40 minuter och en ny tung förlust på hemmaplan.

 

Borås Basket började hetast och hade 7-2 efter två och en halv minut. Men efter 4:49 hade BC Luleå kommit ikapp, 9-9. Resten av perioden blev hyggligt jämn. Men på period-buzzern presenterade sig Jakob ”Iceman” Sigurdarson med en trea som gav Borås 23-18 efter tio minuter.

 

Borås fortsatte att vara det ledande laget även i andra perioden. Luleå var dock aldrig långt efter. Med 5:30 kvar innan halvtid stod det 29-26 och Borås kallade timeout.

 

Brett Bisping var fantastik i returtagningen (19 totalt i matchen). Man skulle kunna kalla det Ryan McDade-klass. Efter sin 13:e retur stoppade Bisping i 31-28 för sitt lag. Sekunderna senare sprang Nimrod Hilliard i 33-28 och Luleå tog timeout. Då återstod 3:21 av perioden.

 

Andreas Person var en av Borås allra bästa, gjorde 13 poäng i första halvleken och var starkt bidragande till att hemmalaget ledde i halvtid, 38-37.

 

I den tredje perioden var det gästernas Yannick Anzuluni som gjorde de inledande fyra poängen och vips så låg Borås under. Men Person och Fredrik ”The Fredder” Andersson svarade snabbt till 40-41 och 43-41.

 

Sedan följde en rad sekvenser där Luleå spelade bra försvar, tvingade Borås till svåra avslut sent på klockan och gjorde enkla poäng åt andra hållet. Vid 43-49 hade Henrik Svensson på Borås-bänken fått nog och kallade timeout. Dessvärre, för Borås, var det inte mycket som blev bättre med timeouten. 46-55 stod det med två minuter kvar av tredje. Borås hyfsade sifforna till 50-57 inför fjärde.

 

Person inledde slutperioden med att ”banka” i en trea till 53-57. Viktigt för matchen, Borås Basket och publiken. Nu andades man hopp igen. Sedan rev Marin Mornar ner stora applåder när han blockade skott. Mike Palm möttes också av jubel när han, i sitt första byte, sänkte en skön trepoängare från hörnet.

 

Men Luleå var fortfarande i förarsätet. Det skulle vara tvunget för Borås att närma sig mer på poängtavlan. Istället började det rinna iväg åt andra hållet. Vid ställningen 56-66, med 5:35 kvar, kallade Borås åter timeout.

 

Med 4:06 kvar sköt Hilliard i 61-67. Nu var det Luleå som ville ha timeout. Direkt efter timeouten sköt Quinton Upshur i 61-70 för gästerna. Sedan dunkade Anzuluni i 61-72 och uppförsbacken var brantare. Nu återstod endast 2:49 och den uppgiften blev för svår för Borås Basket att klara. BC Luleå vann matchen med 66-78.

 

-Borås är ett jättebra defensivt lag så jag är faktiskt nöjd med de skott vi får. Andra halvlek är väldigt väl utförd av oss. Jag är supernöjd med den, sa BC Luleås coach Peter Öqvist.

 

Borås Basket-BC Luleå: 66-78 (23-18, 15-19, 12-20, 16-21).

 

Poänggörare Borås: Andreas Person 18, Brett Bisping 10, Marin Mornar 10, Nimrod Hilliard 9, Jakob Sigurdarson 8, Fredrik Andersson 3, Simon Gunnarsson 3, Mike Palm 3.

 

Poänggörare Luleå: Quinton Upshur 22, Tom Lidén 15, Brandon Rozzell 14, Yannick Anzuluni 13, Anton Saks 8, Denzel Andersson 4, Adam Rönnqvist 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.