Inte ens nära

I grundseriens sista match, då det skulle avgöras om Borås fick hemmaplansfördel mot Jämtland i kvartsfinalen, så var västgötarna inte ens nära. Jämtarna dominerade tillställningen rejält och kunde segra med mycket klara 78-94.

 

Marin Mornar var Borås Basket offensiva hjälte i den första perioden. När 6:36 hade passerat stod Mornar redan på tio poäng. Men det var Jämtland som var i ledning, 12-13. Även om ledningen hela tiden växlade så var det gästerna som ägde ett knappt försprång, 18-21, efter tio minuter.

 

När Jämtland inledde andra perioden med att göra 0-4 på 1:19 så var det nog för Henrik Svensson på Borås-bänken. Första timeouten var ett faktum. Med fyra minuter kvar av perioden låg Borås under med klara 26-36. Två minuter senare stod det 28-41 och coach Svensson kallade en ny timeout.

 

Brett Bisping sänkte sedan två raka trepoängare, vilket hjälpte krympa avståndet till 36-44 inför den svåra tredjeperioden.

 

Det är något med Borås tredjeperioder. Så även den här gången. Jämtland spelade klart bäst, gjorde 8-17 på 4:35 och hade 44-61. Där räckte det för coacherna på Borås bänk, som kallade till timeout. Men inget verkade hjälpa. När 2:37 återstod av tredje så hade gästerna en tung ledning på 48-70. Inför fjärde perioden hade jämtarna en ledning på 26 poäng.

 

26 poäng var givetvis väldigt svårt att hinna hämta in på tio minuter. Fjärde perioden blev egentligen inget mer än en transportsträcka på väg till Jämtlandsseger med 78-94.

 

Men de här två lagen ska mötas igen inom kort – i kvartsfinalserien. Den tar sin början i Östersund tisdagen den 3 april. Borås första hemmakvartsfinal spelas torsdagen den 5 april.   

 

Borås Basket-Jämtland Basket: 78-94 (18-21, 18-23, 15-33, 27-17).  

 

Poänggörare Borås: Brett Bisping 22, Marin Mornar 18, Nimrod Hilliard 13, Andreas Person 12, Simon Gunnarsson 6, Jakob Sigurdarson 5, Fredrik Andersson 1, John Brändmark 1.

 

Poänggörare Jämtland: Will Paul 25, Toni Prostran 18, Brandon Taylor 16, Oliver Gehrke 11, Preston Purifoy 10, Gustav Hansson 6, Jaan Puidet 3, Daniel Johansson 3, Niklas Larsson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.