Utjämnat till 1-1

Det var en helt annan version av Jämtland Basket som dök upp i Boråshallen på torsdagskvällen än som förlorade i Östersunds Sporthall i tisdags. Ledningen växlade visserligen många gånger under första perioden, men sedan var det gästerna som tog över och höll hela vägen till 73-85 och 1-1.

 

Kvartsfinal 2 var en svår match att komma underfund med och beskriva inledningsvis. Fem minuter in i första perioden stod det 13-12 och inget av lagen hade direkt presterat någon bländande basket så långt. Ledningen växlade 13 gånger innan Jämtland, den 14:e gången, behöll ledningen perioden ut och hade 23-24 då signalen ljöd.

 

Gästerna snappade åt sig ett litet grepp på sex poäng tidigt i den andra perioden. Borås verkade aningen ur synk och när Will Paul stoppade i 25-33 för sitt lag så var Borås-coachen Henrik Svensson mer eller mindre tvingad till en timeout. Då återstod 6:47. Borås, genom [årets artist] Nimrod Hilliard, hann bara göra två poäng efter timeouten innan Jämtland ville ha en egen timeout. Då hade ytterligare en och en halv minut passerat.

 

Positivt för Borås var annars att matchen började hetta till lite mer, i synnerhet mellan Andreas Person och Preston Purifoy. Detta var något som publiken verkade gå igång på. De tycktes även gilla när Jakob ”Iceman” Sigurdarson drog i en trepoängare till 30-35.

 

När Fredrik ”The Fredder” Andersson lade i 32-38 så var det dags för ny Jämtlands-timeout. Publiken gick igång totalt. Men det växlar snabbt i basket ibland. Med 1:32 kvar av halvleken sänkte Toni Prostran en trea till 34-41. ”Iceman” satte sedan 39-44, vilket även skulle bli halvtidsresultatet.

 

I den tredje perioden var det Jämtland som kom ut med bäst fokus. Borås var hela tiden hack i häl. Men när 3:41 återstod sänkte Prostran en tung step-back-trea. Den gav gästerna 47-58 och timeout från hemmalaget. Vid nästa timeout, från Jämtland den här gången, med en minut kvar av tredje perioden, var avståndet detsamma, 53-64. Men Prostran hade just åkt på en teknisk foul för filmning. ”Iceman” sköt i 54-64 direkt efter timeouten.

 

56-67 stod det inför den fjärde perioden. Tufft givetvis. Men långt ifrån omöjligt. Marin Mornar och Andreas Person scorade för Borås och tog matchen till 61-68 drygt en minut in i perioden. Två Jämtlands-treor senare kallade Borås timeout. Då stod det 61-74.

 

63-74 dunkade ”The Fredder” i. Sedan drev ”Iceman” på korgen och stoppade i 65-74. Det räckte för att det skulle bli lite nervigt hos gästerna. Ett ”bakåtspel” senare kallade man timeout. Då fanns 5:30 att spela på. Brett Bisping drog i en trea till 67-74 och så började publiken vädra blod igen.

 

Andreas Person satte 70-76 med en trea. Men Preston Purifoy svarade med samma mynt och så stod det 70-79 med 2:45 kvar. Efter några missar från Borås fixade Jämtland 70-81 med 1:42. Borås tog timeout för att skaffa en sista desperat chans att gå ikapp. Ytterligare två Borås-missar senare trixade Prostran i 70-83 med drygt en minut på klockan. Det var givetvis lite för många poäng att hämta in på den knappa tiden. Jämtland vann kvartfinal 2 med 73-85 och kvitterade till 1-1 i matcher.

 

Den tredje och avgörande kvartfinalmatchen spelas på lördag 20:04 i Östersund.

 

Kvartsfinal 2

Borås Basket-Jämtland Basket: 73-85 (23-24, 16-20, 17-23, 17-18).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 15, Jakob Sigurdarson 14, Marin Mornar 14, Brett Bisping 9, Jyles Smith 9, Andreas Person 6, Fredrik Andersson 4, Simon Gunnarsson 2.

 

Poänggörare Jämtland: Toni Prostran 19, Will Paul 15, Preston Purifoy 15, Jaan Puidet 12, Niklas Larsson 11, Brandon Taylor 7, Gustav Hansson 6.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.