Dolphins straffade Borås och knep ledningen

Norrköping och Borås inledde under onsdagskvällen sin femte slutspelsserie mot varandra genom historien. Dolphins har vunnit de fyra första och då avancerat vidare i slutspelet. Och efter kvällens förlust, med 85-80, har Borås fortfarande aldrig slagit Dolphins i Norrköping i en slutspelsmatch.

 

Det var en högintensiv basketmatch som startade i Stadium Arean fyra minuter över sju på onsdagskvällen. En match med 2893 personer på läktarna, som gästande Borås Basket inledde något bättre än hemmalaget Norrköping Dolphins. Men det var trots allt väldigt jämnt, 10-11, efter fem spelade minuter.

 

Borås headcoach Henrik Svensson tvingades byta ut sina två bästa defensivspelare tidigare än önskat då båda tidigt drog på sig två fouls vardera. Joakim Kjellbom, före matchen prisad som årets center och MVP, dominerade för Dolphins. Tio poäng hade Kjellbom stoppat i vid ställningen 14-14. 19-19 stod det efter den första perioden.

 

Norrköping spelade stabilt och hade publiken i ryggen. Men Borås satte så kallade ”stora skott” gång efter gång. När Fredrik ”The Fredder” Andersson satte trean som betydde 21-26 så kallade Dolphins timeout. Borås hade 21-30 ett tag men släppte upp hemmalaget till 27-32 med 1:41 kvar av andra perioden. Då ville coach Svensson snacka igenom saker och ting med sina spelare i en timeout. Borås gjorde fyra poäng efter timeouten och Dolphins två. Därmed hade Borås ledningen med 29-36 när matchen var framme vid halvtidspaus.

 

Norrköping fick den bästa starten på andra halvleken. Den stora publiken var åter vaken och hos Borås Basket blev det lite ängsligt. 37-41 stod det tre minuter in i tredje perioden. När Kjellbom stoppade i 39-41 tände det till rejält i matchen. 43-43 gjorde Gerry Blakes med 5:35 kvar.

 

Sedan blev det straffkast, tekniska straffkast och en layup som samtliga gick Norrköpings väg. Plötsligt stod det 49-43. 4:20 återstod då av perioden och gästerna tvingades till timeout.

 

Med 1:41 kvar av tredje, i ett extremt pressat läge, sänkte Jakob ”Iceman” Sigurdarson en ”omöjlig” lång tvåa (han hade en tå på linjen) på 24-sekunderssignalen. Den gav 50-51. Med en period kvar av semifinal 1 ledde Borås med 52-54.

 

Norrköping Dolphins behövde endast 1:45 för att göra 8-0 i den fjärde perioden. Redan där tvingades Borås till sin näst sista timeout i matchen. 68-60 ledde Dolphins med när fem minuter återstod. Sedan satte Andreas Person och Marin Mornar en varsin trea för Borås. Vid 71-68, med 3:37 kvar, kallade Dolphins headcoach Adnan Chuk timeout.

 

Varje gång Borås satte ett skott som verkade vara på väg att ta laget närmare så svarade Gerry Blakes för hemmalaget. Och när han inte gjorde det så fanns Kjellbom där och stoppade i poäng. 78-71 med 2:02 kvar var såklart ett svårt läge för Borås. Laget kapade till, som minst fyra poängs underläge, med 30 sekunder kvar. Tillslut segrade Norrköping med 85-80 och tog ledningen med 1-0 i matcher i semifinalserien.  

 

Semifinal 1, Norrköping Dolphins-Borås Basket: 85-80 (19-19, 10-17, 23-18, 33-26).

 

Poänggörare Dolphins: Gerry Blakes 38, Joakim Kjellbom 23, Mikael Lindquist 9, Eugene Harris 6, Fredrik Larsson 6, Tim Schüberg 2, Johnell Smith 1.

 

Poänggörare Borås: Marin Mornar 17, Nimrod Hilliard 15, Brett Bisping 13, Andreas Person 12, Jakob Sigurdarson 10, Fredrik Andersson 9, Jyles Smith 4.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.