Historisk Borås-vinst i Stadium Arena

Den tredje semifinalmatchen mellan Norrköping Dolphins och Borås Basket avgjordes i Stadium Arena på tisdagskvällen. Matchen blev historisk för Borås som, för allra första gången, besegrade Norrköping i en slutspelsmatch i Stadium Arena. Jakob ”Iceman” Sigurdarson var stor segerorganisatör med bl.a. tre raka treor när de behövdes som mest. 85-89 blev slutresultatet och nu står det 1-2 i matcher.

 

Det var en intensiv match mellan två taggade lag som spelade 9-9 under de inledande fem minuterna. Jyles Smith började bra och kunde, delvis tack vare att Joakim Kjellbom aktade sig noga för att foula, ordna sex tidiga poäng. Simon Gunnarsson stoppade i två poäng för Borås på periodsignalen och gav sitt lag ledningen med 18-20 inför andra perioden.

 

3:22 in i andra perioden satte Gunnarsson en trea till 26-31 och en hemmatimeout. Nimrod Hilliard fyllde på med en trea till 26-34. Fyra Dolphins-poäng senare, med halva perioden spelad, var det dags för Henrik Svensson att ta timeout. Gästernas ledning kapades till en poäng, innan Marin Mornar dunkade hem 39-42 med 2:28 kvar av perioden.

 

Sedan stängde Dolphins halvleken på ett formidabelt sätt. 9-1 ordnade man och så stod det 48-43 vid långa pausen.

 

Fem minuter in i tredje perioden hade Norrköping ökat till 57-50. Nu var det nog dags för Borås att skärpa till sig om matchen inte skulle rinna iväg åt fel håll. Med 3:36 kvar av perioden hade Borås kapat avståndet till 59-57 och något senare 64-62. Men än en gång stängde Dolphins perioden bra och hade fem poäng, 67-62, att gå på inför slutakten.   

 

Norrköping fortsatte att spela bra och hade ledningen med 73-66 knappt tre minuter in i fjärde. Sedan langade Jakob ”Iceman” Sigurdarson i en tung trea som både gav 73-69 och en timeout från Adnan Chuk. 75-72 kom också via en Iceman-trea. Så även 75-75, med 5:17 kvar. Den insatsen från islänningen skulle visa sig bli väldigt viktig för matchen.

 

Brett Bisping sköt bra den här kvällen och var den som sänkte 81-81. 83-84 drog en vidöppen Nimrod Hilliard i med 1:32 på klockan. Kjellbom stoppade sedan i 85-84 efter en offensiv retur. Mornar svarade med att göra 85-86, assisterad genom en långpassning av Hilliard, med 32 sekunder kvar. Norrköping, genom Kjellbom, brände sedan ett läge under korgen och Borås kontrollerade den defensiva returen.

 

Sedan var Dolphins efter och tvingades jaga och stoppa klockan genom fouls. Borås Basket kunde, mycket tack vare ”Icemans” iskyla, hålla undan och vinna semifinalmatch 3 med 85-89. Det var Borås allra första slutspelsseger i Stadium Arena och den betydde att man reducerade till 1-2 i matcher inför fredagens hemmamatch.     

 

Semifinal 3, Norrköping Dolphins-Borås Basket: 85-89 (18-20, 30-23, 19-19, 18-27).

 

Poänggörare Dolphins: Joakim Kjellbom 23, Gerry Blakes 22, Mikael Lindquist 17, Eugene Harris 14, Johnell Smith 6, Edvin Stark 3.

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 24, Brett Bisping 16, Jakob Sigurdarson 15, Simon Gunnarsson 10, Marin Mornar 8, Jyles Smith 8, Fredrik Andersson 7, Andreas Person 3.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.