Beslutsamt Dolphins fixade 3-1 i Boråshallen

I semifinal 4 var det egentligen aldrig något snack om vilket lag som skulle vinna. Norrköping ordnade 2-13 snabbt, hade ledningen med 48-50 i halvtid och 52-66 med en period kvar. Borås var aldrig nära segern och tappade matchen med 69-81. Därmed står det 3-1 till Dolphins inför tisdagens semifinal 5 i Norrköping.

 

Norrköping Dolphins var klart mer fokuserat än Borås Basket och hade redan efter 3:47 skaffat sig en ledning på 2-13. Där höll det inte längre för Borås. Att spela sig ur svackan utan timeout var inte att tänka på.

 

Simon Gunnarsson och Fredrik ”The Fredder” Andersson byttes in i samband med timeouten. Gunnarsson hittade genast Jyles Smith för en dunk. Smith, som även gjorde Borås första poäng, satte strax senare två straffkast och var uppe i sex poäng. Tyvärr var sex poäng även lagets total just då. Dolphins hade ångat på och stoppat i 15 poäng.  

 

Men Borås nötte och gnetade sig in i matchen. Vid första pausen stod det 23-27. Ändå kändes det som att gästerna hade fått en riktigt bra start på matchen och spelade med beslutsamhet.

 

Men det skulle bli bättre. För Norrköping alltså. Även den andra perioden inledde de bäst. 4:22 in hade de gjort en run på 4-12 och ägde ledningen med 27-39. Där kallade Borås-coachen Henrik Svensson sin andra timeout i halvleken.

 

Boråsspelarna verkade inte spela med samma ”urgency” som Norrköping gjorde. 38-50 var en redig uppförsbacke, men det var exakt så läget var inför den andra halvleken. Här krävdes att coacherna letade djupt i ”verktygslådan” under halvtidspausen.

 

Dolphins ökade ledningen med en poäng under tredje periodens inledande fem minuter. Visserligen innebar det att Borås bromsat sin motståndare lite. Men mer skulle krävas än att hålla jämna steg. Och det var inte direkt vad som hände i andra halvan av tredje perioden. Vid Borås första timeout i halvleken stod det 45-62. 52-66 stod det med tio minuter kvar att spela.

 

Med 6:40 kvar sköt Jakob ”Iceman” Sigurdarson i en trea till 57-68 och publiken hoppades kanske på en repris från semifinal 3 (då ”Iceman” satte tre treor på 65 sekunder). Med fem minuter kvar var Dolphins ledning 13 poäng stor och en uppväxling från Borås behövdes kvickt. Med 4:39 kvar kallades timeout.

 

”Iceman” skickade i en trea till 65-75, men då återstod bara 1:22 av matchen. Det blev för svårt och gästerna kunde tillslut segra med 69-81. Dolphins har nu ledningen med 3-1 i matcher inför semifinal 5. Den matchen spelas i Stadium Arena på tisdag.   

 

Semifinal 4, Borås Basket-Norrköping Dolphins: 69-81 (23-27, 15-23, 14-16, 17-15).

 

Poänggörare Borås: Jakob Sigurdarson 17, Brett Bisping 16, Jyles Smith 10, Nimrod Hilliard 7, Andreas Person 6, Marin Mornar 6, Fredrik Andersson 4, Simon Gunnarsson 3.

 

Poänggörare Dolphins: Gerry Blakes 18, Mikael Lindquist 15, Joakim Kjellbom 14, Johnell Smith 12, Eugene Harris 8, Tim Schüberg 7, Fredrik Larsson 4, Edvin Stark 3.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.