Slutspelat i slutspelet

Det såg länge lovande ut för Borås Basket i den femte semifinalmatchen. Men man tycktes inte ta vara på alla de chanser som Norrköping Dolphins bjöd på. Och när den andra halvleken var igång så var ”butiken stängd” och det mesta handlade om hemmalaget. I slutminuterna var Borås ett slaget lag och istället för en sjätte semifinalmatch på torsdag så är säsongen plötsligt över.

 

Norrköping inledde mest effektivt, med många Kjellbom/Lindquist-samspel i pick and roll-situationer. 12-6 stod det efter fem ”snälla” minuter, där endast Fredrik ”The Fredder” Andersson fick foul emot sig. Två stycken, vilken gav honom en tidig plats på bänken. När Jyles Smith och Marin Mornar byttes in kapade Borås snabbt underläget till 12-10.

 

15-15 ordnade Jakob ”Iceman” Sigurdarson med ett planka-i-skott. 15-17 var också signerat ”Iceman”. Men det var Dolphins som stängde perioden bäst och hade 22-18 inför nästa period.   

 

När den andra perioden började så hade Borås bytt in Mike Palm och växlat från man-man-försvar till zon. 2-4 gjorde gästerna på en minut innan hemmalaget kallade timeout. John Brändmark sköt, efter timeouten, i en trea som tog Borås till ledningen, 24-25.

 

Sedan kom Norrköping igång lite. När Gerry Blakes stoppade i sina 15:e poäng innebar det Dolphins-ledning med 30-27 och en timeout från Borås Basket.

 

Med tre och en halv minut kvar till långa pausen satte Nimrod Hilliard en trea som tog Borås till ledning, 31-32. Norrköping replikerade dock omgående och via en trea från Tim Schüberg återtog man ledningen. När Hilliard, med 1:39 kvar, fick sin tredje foul och sattes på bänken lyckades Dolphins öka på till 36-32 innan signalen för halvlek ljöd.

 

Norrköping gjorde 10-4 under tredje periodens inledande 4:40 och hade 46-36. Varpå Borås ville ha timeout för att inte hamna ohjälpligt efter. Med drygt tre minuter kvar av perioden drog icke-trepoängsskytten Johnell Smith i en buzzer-beater-trea som gav hemmalaget 51-36. Hilliard och Marin Mornar sköt sedan i 51-38, 51-40 och 51-42 innan tredje perioden var slut.

 

Med nio poängs underläge med tio minuter kvar att spela fanns chansen att förlänga semifinalserien i allra högsta grad kvar. Men det gällde för Borås att spela väldigt bra.

 

Under fjärde periodens två första minuter backade Borås med två poäng. 57-46 stod det när Borås tog timeout efter en Blakes-dunk. När ”Iceman” sänkte 61-49, via en trea med 5:47 kvar, tog Dolphins-coachen Adnan Chuk det säkra före det osäkra och kallade timeout.

 

Två minuter senare var det dags för Borås-timeout. Visserligen hade Norrköping inte gjort mer än 3-2 (64-51 totalt), men tiden började bli väldigt knapp. Dessutom blev inget bättre efter timeouten. Dolphins ökade på till 68-51, innan Hilliard mäktade sticka emellan med tre poäng. Men vid det laget var det för sent sedan länge. Dolphins kunde defilera in mot slutsignalen och vinna med 70-56. Därmed är semifinalserien avgjord och Norrköping ska möta Luleå i en SM-finalserie som tar sin början den 2 maj.

 

För Borås Basket är det slutspelat för den här säsongen och för Mike Palm är det över för alltid på elitnivå. Palm spelade elva minuter i sin sista match och noterades för två poäng. Borås Basket tackar honom för nio ovärderliga säsonger och hoppas få chansen att tacka på ett mer värdigt vis lite längre fram.

 

Semifinal 5, Norrköping Dolphins-Borås Basket: 70-56 (22-18, 14-14, 15-10, 19-14).

 

Poänggörare Dolphins: Gerry Blakes 31, Eugene Harris 14, Johnell Smith 10, Joakim Kjellbom 7, Tim Schüberg 5, Nils Johansson 2, Mikael Lindquist 1.

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 23, Jakob Sigurdarson 12, Fredrik Andersson 6, Andreas Person 4, John Brändmark 3, Brett Bisping 2, Mike Palm 2, Jyles Smith 2, Marin Mornar 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.