Lagkaptenen klar för sin nionde säsong

2010 var året då Fredrik ”The Fredder” Andersson första gången skrev på ett kontrakt för att spela med Borås i Svenska Basketligan. När han idag skrev på för nionde raka säsongen i samma klubb så är han både lagkapten och den aktive spelare som gjort flest säsonger för Borås Basket. Ändå är han bara 24 år gammal.

 

24 år gammal. I startgroparna på sin nionde säsong i Svenska Basketligan. Lagkapten hos en förmodad utmanare om SM-guldet. Där har ni Fredrik ”The Fredder” Andersson. Nysignad hos Borås Basket.    

-Kanonstart på silly season, säger jag. I och med gårdagens signing med Gunnarsson känns laget mycket starkt. Tre bra importer, är min känsla. Och så Simon på det – klockrent. Om vi fortsätter i samma riktning så är vi med och utmanar på riktigt, säger Fredrik Andersson.

 

Trots att han fortfarande bara är 24 år gammal så har ”The Fredder” hunnit bli både lagkapten och avverka hela åtta säsonger i Svenska Basketligan.

-Kaptensrollen var ny för mig förra året och det tog nästan en hel säsong för mig att bli bekväm i den. Nu känner jag mig mycket mer förberedd och vet hur jag ska agera, säger Andersson.

 

Borås Baskets assisterande coach Henrik Carlsson är belåten med sättet på vilket Andersson sköter kaptensuppdraget.

-Han har utvecklats till en ledare som alla lyssnar på. Han sätter tonen med sin proffsiga inställning på varenda träning och match, säger Henrik Carlsson.

 

En som varit med hela vägen och som faktiskt kan sätta Anderssons karriärskeden i perspektiv är sportchef Jonas Larsson. Han ser Andersson som ett utmärkt exempel på hur bra det kan bli när en ung spelare plockas upp som ”egen produkt” och får utvecklas i sin lokala klubb.

-Fredrik gick från att vara en yngling som fick se och lära 2010 till att vara lagkapten och på gränsen till landslaget 2018 – det är stort. Det ansvar som han tar nu är fantastiskt. Att man kan bli en så bra och viktig spelare i ett bra ligalag är en morot för unga spelare i Sjuhäradsbyggden, menar Jonas Larsson.  

 

Fredrik Andersson, som kallas ”The Fredder”, är en forward på 202 centimeter. Han är född i Borås, uppväxt i Skene och har Marbo som moderklubb. ”The Fredder”, som tidigare i veckan genomförde egna basketlägret ”The Fredder Camp” med 40-talet deltagare, blev den femte spelaren som skrev kontrakt med Borås Basket över säsongen 2018/2019. Övriga klara är Mike Moore (forward), Brian Fitzpatrick (forward), Nimrod Hilliard IV (guard) och Simon Gunnarsson (forward).

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Mattias Björlevik/609 Foto | Media.