Poängfest när Borås premiärvann

Borås Basket mötte Uppsala Basket hemma i sin SBL-premiär och det blev en poängfest som inte setts till sedan Pat Ryans dagar som coach. Efter en rivstart med minst 30 poäng i både första och andra perioden stannade Borås på 113 efter 40 minuter. Uppsala kämpade tappert med fick inte i fler än 83 poäng och hemmalaget knep därmed säsongens första seger.

 

Uppsala lyckades stoppa i 13 poäng under matchens inledande fem minuter. Men de hade det inte lätt åt andra hållet. Borås fixade 21 poäng under samma tid och såg ut att vara på väg att glida ifrån sin utmanare. Simon Gunnarsson var Effektiv i försvar och tog bort den lilla gnutta scoring som Uppsala hade i Axel Nordström i början. 36-18 stod det efter en period.

 

I den andra perioden fixade Uppsala 8-14 under de första 4:04, vilket gjorde att hemmalaget snabbt kallade timeout. Borås snabba spel och många trepoängare (11 i första halvlek) gav såklart utdelning. När matchen var framme vid halvtid hade man producerat hela 66 poäng. Uppsala var å sin sida inte dåligt offensivt med sina 50 poäng på 20 minuter.

 

Första delen av den tredje perioden blev lite av ett ställningskrig.

 

-De byter bara poäng. Men Uppsala är ett lag som Borås ska slå, sa den f.d. Borås-spelaren Christian Maråker från läktarplats.

 

9-9 hade lagen spelat när fyra minuter återstod av perioden. Men Borås stängde perioden på ett bra sätt och med tio minuter kvar av matchen stod det 93-67.     

 

100-poängsbarriären passerade Borås Basket när Jakob ”Iceman” Sigurdarson stoppade i en layup med hela 7:17 kvar av matchen. Då stod Uppsala kvar på 71 poäng och var såklart avhängt. Matchen slutade 113-83 och Borås knep därmed säsongens första seger.

 

Borås Basket-Uppsala Basket: 113-83 (36-18, 30-33, 27-16, 20-16).

 

Poänggörare Borås: Mike Moore 29, William Guténius 20, Marcus Tyus 19, Jakob Sigurdarson 12, Brian Fitzpatrick 9, Fredrik Andersson 8, Ludvig Johansson 7, Nimrod Hilliard 6, Simon Gunnarsson 3.

 

Poänggörare Uppsala: Nathan Dawit 22, Eric Katenda 21, Axel Nordström 20, Davy Baltus 9, William Eriksson-Hansson 5, Nemanja Jovanovic 4, Teymor Johanson 2.  

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.