Borås överlägset i Umeå

Borås Basket skickade iväg inte mindre än 45 trepoängare på sin väg till vinst med 87-106 mot Umeå Bskt på fredagskvällen. Därmed ligger laget kvar som både obesegrade och serieledare i en tidig SBL-tabell.

 

Nimrod Hilliard IV på spelhumör gjorde sitt lags första sju poäng inom loppet av två minuter och Borås Basket skaffade sig en tidig ledning. När William Guténius byttes in langade han omgående i två raka trepoängare, fram till 8-21 och en timeout från Umeå-coachen Jesper Gustavsson. Borås drog ifrån ytterligare lite och hade ledningen med 12-29 efter första quartern.

 

I den andra perioden började Umeå spela zon. Det var relativt framgångsrikt och Umeå grejade 6-3 under periodens tre första minuter och pressade fram en timeout från gästerna. Sedan klev Mike Moore in i handlingarna. Med sju raka poäng i mitten av perioden såg han till att Borås ökade på till 22-41. Men Umeå kapade till 27-41 och ledde totalt den andra perioden med 2:27 kvar. Minuten senare hade Marcus Tyus stoppat i två raka layups och det var åter dags för en hemmatimeout. 27-53 var ställningen i halvtid.

 

Under första halvan av den tredje perioden jäste Borås ledning nästan över. Och efter fem minuter stod det hela 42-71. Men skam den som ger sig, verkade Umeå-spelarna tänka. Bara ett par minuter senare hade de kapat underläget till 52-72. Med en period var ledde Borås med 57-79.

 

Fyra minuter återstod av fjärde när Daniel Eliasson drog i trean som kapade Borås försprång till under 20 poäng. Nu hade Umeå momentum och gjorde poäng efter poäng. Med 2:34 på klockan satte Albin Frank 81-94 och Henrik Svensson på Borås-bänken tog timeout.

 

Nimrod Hilliard svarade direkt efter timeouten genom att sätta en galet lång trea. William Guténius följde upp med ytterligare en trea. Och som om det inte skulle vara nog så dunkade Mike Moore i fyra raka poäng och så var ordningen återställd. Borås Basket vann tillslut matchen med 87-106. Siffror som i ärlighetens namn var lite i underkant.

 

Umeå Bskt-Borås Basket: 87-106 (12-29, 15-24, 30-26, 30-27).

 

Poänggörare Umeå: DeAndre Mathieu 27, André Nilsson 17, Devon Williams 8, Egal Saleman 6, Daniel Eliasson 5, Chris Singhateh 4, Albin Frank 3.

 

Poänggörare Borås: Mike Moore 25, William Guténius 23, Marcus Tyus 20, Nimrod Hilliard 16, Jakob Sigurdarson 6, Ludvig Johansson 5, Simon Gunnarsson 4, Fredrik Andersson 3, Brian Fitzpatrick 2, Filip Hellgren 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.