Borås föll i seriefinalen

Borås och Jämtland var båda obesegrade inför tisdagskvällens match i Boråshallen. Hemmalaget började mest lovande och ledde med åtta efter en period. I halvtid var läget lika (35-35), innan Jämtland tog över och var lite bättre i tredje. Och tillräckligt bra i fjärde för att vinna med 90-93.

 

4:40 in i matchen drev Brian Fitzpatrick förbi jämtarnas center Evariste Shonganya och tryckte i en fet dunk. Dunken innebar hemmaledning med 10-8, samtidigt som den blev det verkliga startskottet på matchen. Efter detta kom Nimrod Hilliard IV igång och ordnade fem raka poäng för sitt lag, fram till 15-11. Strax senare spelade han läckert fram Simon Gunnarsson till 17-13. Fitzpatrick stoppade i 19-13. Sedan ville Jämtland ha timeout. Men Borås hann fixa 21-13 lagom till den korta pausvilan.

 

När Adam Rönnqvist, tre minuter in i den andra perioden, lade i 24-21 på en tämligen enkel layup så fick coachstaben hos Borås Basket nog. Timeout kallad. Dock kom ingen omedelbar förbättring. Istället gick Jämtland upp i ledning med 24-25. Efter detta återtog Borås ledningen genom Fredrik ”The Fredder” Andersson och ordnade en run på 10-0. Mike Moore och Marcus Tyus var tongivande i denna. Jämtland gjorde sedan 1-11 under återstoden av perioden och i halvtid stod det därmed 35-35.

 

De första tre minuterna av den tredje perioden gick klart till gästerna, med 7-13. Vid underläge 42-50 kallade Henrik Svensson timeout. Sedan var det Nimrod Hilliard som klev fram och visade vägen för Borås Basket. Hilliard både spelade fram och sköt i egna poäng. Med 4:37 kvar av tredje stod det 51-53. Men där svängde matchen igen. Jämtarna, genom Tevon Meyers och Nicholas Paulos, gjorde 0-6 och Borås tvingades jaga vidare. Med en period kvar hade gästerna ett gyllene läge (61-70) att stjäla en vinst i Boråshallen.

 

Men starten på sista perioden blev långt ifrån vad Borås Basket hade önskat. Jämtland, med Adam Rönnqvist och Evariste Shonganya i täten, sprang i poäng fram till 63-76 och coach Svensson tvingades ta en timeout redan två minuter in i perioden. På vägen tillbaka var det åter igen Nimrod Hilliard som visade vägen. 75-80 stoppade Marcus Tyus i med 4:51 kvar och Jämtland kallade timeout. Mike Moore sköt i en trea till 78-80, framspelad av Hilliard, och drog ner kvällens största jubel- och klappsalva. Tills han själv sköt i trean som gav Borås 81-80 bara sekunder senare.

 

Men slutet blev Jämtlands. Visserligen hade Jakob ”Iceman” Sigurdarson ett trepoängsförsök med åtta sekunder kvar. Detta hade kunnat ta matchen till förlängning, men istället var gästerna kyligast och vann med 90-93.

 

Borås Basket-Jämtland Basket: 90-93 (21-13, 14-22, 26-35, 29-23).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 23, Marcus Tyus 22, Mike Moore 14, William Guténius 9, Brian Fitzpatrick 8, Fredrik Andersson 5, Jakob Sigurdarson 5, Simon Gunnarsson 4.

 

Poänggörare Jämtland: Teyvon Meyers 20, Adam Rönnqvist 18, Nicholas Paulos 16, Evariste Shonganya 16, Gustav Hansson 10, Oliver Gehrke 7, R.T. Guinn 6.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.