Borås Basket slog Wetterbygden med 80-104

Det var en lång och hård kamp, från uppkast och långt in i fjärde perioden, innan Borås tillslut kunde spela ut och vinna med övertygande 80-104 mot SBL-nykomlingen Wetterbygden Stars i Huskvarna sporthall på fredagskvällen.

 

Det var tryck och basketmatch från första sekund denna fredagskväll i Huskvarna sporthall. Hemmalaget Wetterbygden Stars gjorde de två första poängen genom centern Waly Niang. Sedan visade Borås Basket ingen pardon och producerade en run på 0-10 på mindre än två och en halv minut.

 

Efter detta exploderade Waly Niang, gällande både poäng och returer, och hans lag fixade en run på 12-0 fram till 14-10. Som mest ledde Wetterbygden med 23-15. Då med tre minuter kvar av första perioden. Det hade blivit dags för Borås Baskets första timeout.

 

Perioden blev Wetterbygdens (27-21), även om Jakob ”Iceman” Sigurdarson stängde snyggt med en trea på periodsignalen, framspelad av Nimrod Hilliard IV.

 

Tre minuter in i den andra perioden var Borås ikapp Wetterbygden (30-30). Knappt en minut senare var man förbi också. Som så många gånger förr var det Hilliard som låg bakom upphämtningen. 30-32 gjorde han genom ett så kallat The Fredder-inkast (studspass i ryggen på en försvarande spelare) till sig själv och en layup.

 

Stars kämpade sig till momentum i matchen. Med tufft defense och dominans inside genom Waly Niang ordnade man ny ledning, 42-40, med 2:21 kvar av andra. Borås tog sin andra timeout. Resten av vägen spelade lagen 4-6 och därmed stod det 46-46 i halvtid.

 

Mike Moore gjorde andra halvlekens två första poäng – ett tufft skott över CJ Dunston. Borås var något bättre än Wetterbygden under den inledande halvan av tredje och hade ledningen med 56-60 fem minuter in. Simon Gunnarsson och gjorde ett riktigt starkt och viljefyllt defensivt inhopp (som antagligen gav honom förtroende att spela under större delen av fjärde perioden). ”Iceman” stoppade i 61-68 med 1:43 kvar av perioden, assisterad av Hilliard, och Stars tog timeout. Hilliard avslutade med en trea på buzzern och så hade gästerna 64-73 att gå på inför sista quartern.

 

I början av den fjärde perioden nådde Borås försvar sin högsta nivå under matchen. Framåt sköt ”Iceman”, Hilliard och William Guténius i poäng fram till 67-84 och en hemma-timeout. Med fem minuter kvar hade Borås ledningen med 20 poäng, men Stars jagade ursinnigt. Dock utan större framgång. Västgötarna kunde spela ut, skjuta i trea efter trea, layup efter layup, och till sist vinna med övertygande 80-104.

 

Wetterbygden Stars-Borås Basket: 80-104 (27-21, 19-25, 18-27, 16-31).

 

Poänggörare Stars: Jonathan Peleg 19, Waly Niang 16, CJ Dunston 16, Joaquin Portugues 10, Albin Häll-Eriksson 9, Guim Exposito 5, Eddie Alm 3, Jonatan Boman 2.

 

Poänggörare Borås: Mike Moore 24, Nimrod Hilliard 22, Marcus Tyus 18, Fredrik Andersson 14, William Guténius 12, Jakob Sigurdarson 8, Simon Gunnarsson 3, Ludvig Johansson 2, Brian Fitzpatrick 1.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.