Borås Basket är fortfarande serieledare

Det var tungviktsmöte i Boråshallen på tisdagskvällen. Borås Basket tog emot svenska mästarna Norrköping Dolphins och hemmalaget visste att det skulle krävas en extraordinär insats om man skulle kunna nypa två poäng att hålla fast vid serieledningen. Det lyckades efter många om och men och hård kamp. Segersiffrorna kunde efter 40 minuter skrivas till 97-84.

 

Mike Moore var på spelhumör tidigt. Två gånger inom loppet av två minuter tog han Anton Saks ”till skolbänken” och fixade totalt fem poäng åt Borås under den tiden. Simon Gunarsson, som fick starta istället för skadade Marcus Tyus, hann sticka emellan med en trea från toppen. Vips så hade hemmalaget skaffat en ledning på 8-0.

 

I vanlig ordning hade Tim Schüberg i Dolphins två fouls tidigt och förpassades till bänken. När Brian Fitzpatrick sänkte sina tredje och fjärde poäng innebar de 15-7 och en Norrköping-timeout. Efter denna närmade sig gästerna sakta men säkert och när 2:51 återstod var ställningen 18-17. Dags för en hemmatimeout med andra ord. Men Dolphins ångade på och tog kort därpå ledningen. När en period var färdigspelad så var det gästerna som ledde med 26-27.

 

Med knappt två minuter kvar av den andra perioden gick bollen som på ett snöre för Borås, alla i femman rörde bollen, innan den slutligen hamnade hos Moore. Moore tvekade inte och drog, med 1:41 på klockan, i 43-41 genom en trepoängare från hörnet. Det var Borås första ledning sedan slutet av den första perioden. Moore var dessutom den som stängde perioden och skrev halvtidsställningen till 47-43.

 

Borås inledde tredje perioden bäst och hade ökat på till 52-43 innan Norrköping hade hunnit vakna efter pausen. Simon Gunnarsson gjorde en stor match. Inte minst när det handlade trepoängsskyttet. Fem minuter in i tredje satte han sin tredje trea – på lika många försök. Där ledde Borås med 61-53. 68-60 stoppade Moore i korgen efter att Gunnarsson spelat bollen till William Guténius som spelade vidare till Moore för en layup. Dolphins tog timeout.

 

Inför den fjärde perioden var Borås Basket i ledning med 80-66. Ett rätt fördelaktigt utgångsläge för hemmalaget alltså. Men Dolphins inledde starkt. På två och en halv minut kapade man till 80-71. På Borås-bänken blev det nervöst och man kallade timeout. Fitzpatrick satte en trea med 5:50 kvar. Den innebar 85-71 och en Dolphins-timeout.

 

Nimrod Hilliard IV visade klass i slutet (precis som i hela matchen) och sköt i fyra raka poäng för sitt lag. 91-79 stod det med tre minuter kvar av matchen. Med 2:43 på klockan sköt Moore i en trea till 94-79 och det var hög stämning i 61-åriga Boråshallen. Segersiffrorna skrevs till 97-84 och det gjorde att Borås Basket hängde sig kvar som tabelletta.

 

Borås Basket-Norrköping Dolphins: 97-84 (26-27, 21-16, 33-23, 17-18).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 27, Mike Moore 27, Brian Fitzpatrick 19, William Guténius 10, Simon Gunnarsson 9, Jakob Sigurdarson 3, Daniel Thuresson 2.

 

Poänggörare Dolphins: Mikael Lindquist 28, Tyler Flack 13, Joakim Kjellbom 13, Anes Zekovic 9, Shakir Smith 7, Andreas Person 7, Anton Saks 5, Tim Schüberg 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.