Borås plockade poäng i Fyrishov

Borås Basket reste till Uppsala och Fyrishov på fredagen för att möta Uppsala Basket. Det blev en match där Uppsala var bra i den andra perioden, men där Borås i övrigt dominerade och komfortabelt kunde spela sig till seger med 84-113.

 

12-12 stod det efter fem minuter. Dittills hade Borås gjort enkla poäng, men samtidigt släppt till enkla lägen bakåt. Sedan gav sig Borås ut på en run. 1-14 gjorde västgötarna på 3:35 och efter en period stod det 16-30.

 

Jämfört med i den första perioden så gjorde Uppsala en bättre förstahalva av den andra perioden. 18-11 betydde att det då stod 34-41 i matchen. Eric Katenda stoppade strax därpå i både 36-41 och 38-41 för Uppsala. Coacherna på Borås bänk fick då nog och kallade en timeout.

 

Borås hade sedan lite bättre flyt. Både Jakob ”Iceman” Sigurdarson och Fredrik ”The Fredder” Andersson sänkte treor, innan Uppsalas Davy Baltus sänkte två stycken och såg till att Borås ledning inte var större än 49-55 i halvtid. Borås hade balanserad poängproduktion med fem spelare mellan åtta och elva poäng efter halva matchen.

 

Lagen bytte poäng i inledningen av den tredje perioden. Tills dess att gästerna fick ordning på försvaret, tog striden och dominerade spelet nära korgarna. 59-73 stod det med 4:34 kvar, då Uppsala-coachen Jens Tillman valde att ta timeout.

 

En som firade stora triumfer i luftrummet var Simon Gunnarsson, som även verkade ha fått ordning på straffkastskyttet. 69-89 dunkade Gunnarsson i så kraftfullt att hela korgställningen höll på att lossna från sina fästen.

 

Marcus Tyus sköt i ett par treor i början av fjärde perioden och Borås ledning hade svällt till 71-97 med sju och en halv minut kvar. Den balanserade attacken fortsatte för Borås och när 40 minuter var över hade man dels sex poänggörare på minst 13 poäng (Gunnarsson satte karriärsbästa på 21 poäng) och dels vunnit matchen med 84-113. Därmed är Borås Basket fortsatt serieledare i SBL herr.

 

Uppsala Basket-Borås Basket: 84-113 (16-30, 33-25, 22-34, 13-24).

 

Poänggörare Uppsala: Eric Katenda 26, Xavier Cannefax 18, Davy Baltus 17, William Ericsson-Hansson 11, Axel Nordström 10, Nemanja Jovanovic 2.

 

Poänggörare Borås: Simon Gunnarsson 21, Marcus Tyus 19, Nimrod Hilliard 17, William Guténius 16, Mike Moore 16, Fredrik Andersson 13, Jakob Sigurdarson 6, Edvin Larsson 3, Ludvig Johansson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.