Trepoängsfest när Borås storvann hemma

På förhand handlade mycket av snacket om Nimrod Hilliards matchup med Omar Krayem. När matchen var färdigspelad pratades det mest om det tangerade trepoängsrekordet och om storvinsten (113-82) som Borås Basket ordnade.

 

Fansen hade kanske hoppats på en direkt matchup mellan MVP-kandidaten Nimrod Hilliard och den före detta Boråsstjärnan Omar Krayem. I stället valde Borås att sätta Fredrik ”The Fredder” Andersson på Krayem. Fem minuter in i matchen stod det 16-14. Krayem hade då gjort 12 för Umeå och Marcus Tyus hade fixat 11 för Borås. Krayem stannade på 17 poäng i perioden, men som lag var Borås mycket bättre och ledde med 33-22 efter tio minuter.

 

Borås stod för vasst skytte i början av andra perioden. Jakob ”Iceman” Sigurdarson levererade. Det gjorde även Marcus Tyus. Med 5:23 kvar så hade hemmalaget ordnat en ledning på 48-26. Gästerna var mer eller mindre tvingade till timeout. Men bara minuten senare så var olyckan framme. Något hände med Simon Gunnarssons högra knä och han tvingades kliva av. I skrivande stund är det oklart hur allvarlig Gunnarssons skada är.

 

Även om Omar Krayem stoppade i hela 23 poäng för Umeå under den första halvleken så var Marcus Tyus i hemmalaget snäppet värre. 24 poäng satte Tyus, varav de sista tre på halvtidssignalen. Ställningen var 60-41 när matchen var framme vid den långa pausen.

 

Fem minuter in i tredje perioden hade Borås utökat sin redan stora ledning. Nu stod det 78-55 och det fanns inga tecken på att Umeå var på väg att vända på matchen. Krayem blev avblåst för sin tredje foul när Hilliard, som stod för nio assists i matchen, lurade in honom i en dribblingsdans. I det läget valde Umeå-coachen Jesper Gustavsson att sätta Krayem på bänken. Med en period kvar stod det 89-63 till Borås Basket.

 

William Guténius satte tonen i den fjärde perioden genom att omgående sänka en trepoängare för Borås. Umeå tog timeout vid 98-67 med 6:29 kvar. Vad skulle de kunna åstadkomma? Inte mycket, skulle det visa sig. Borås fick 31 poäng från Tyus, 22 från Guténius och 20 från Sigurdarson. Sammanlagt satte man 19 trepoängare – tangerat rekord (Borås satte 19 treor mot LF Basket 2013/2014). Det blev tillslut en storseger med 113-82 (tredje gången den här hösten som Borås gör 113 poäng).

 

Borås Basket-Umeå Bskt: 113-82 (33-22, 27-19, 29-22, 24-19).

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 31, William Guténius 22, Jakob Sigurdarson 20, Nimrod Hilliard 11, Daniel Thuresson 8, Simon Gunnarsson 5, Ludvig Johansson 5, Mike Moore 5, Fredrik Andersson 3, Filip Hellgren 3.

 

Poänggörare Umeå: Omar Krayem 24, Josh Greene 17, Egal Saleman 14, Chris Singhateh 12, Devon Williams 8, André Nilsson 4, Rami Ghanem 2, Anton Leth 1.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.