Galet poängpartaj när Jämtland besegrade Borås

Man visste på förhand att det var två offensivt lagda och skjutglada lag som skulle göra upp i Östersunds sporthall samt på C More på söndagskvällen. Men att båda lagen skulle bjuda till i den grad de gjorde hade kanske ingen gissat på. Borås var starkast i början men Jämtland var jämnast och producerade över 30 poäng i tre av fyra perioder. Det bar hela vägen till hemmavinst med 120-113.

 

Lagen piskade tillsammans upp ett furiöst tempo inledningsvis och pushade bollen utan pardon. Borås ledde med 15-16 efter fem minuter och med 30-37 efter tio. Både Jakob ”Iceman” Sigurdarson och Marcus Tyus var hundraprocentiga i trepoängsskyttet så långt, samtidigt som ingen spelare i Borås sköt sämre än 50 procent från den distansen. Nimrod Hilliard gjorde sin huvudsakliga ”damage” via drives mot längre spelare.

 

Borås beslut och avslut var inte fullt lika skarpa i den andra perioden och då närmade sig Jämtland poängmässigt. 16-13 på fem minuter gav 46-50 när matchen var 15 minuter gammal. Borås hade vissa problem med att bromsa Teyvon Meyers framfart. Meyers stannade på 15 poäng i den första halvleken. Fast ännu mer produktiva var faktiskt både Hilliard och Mike Moore för Borås, med 16 poäng vardera så långt.

 

Borås ledde i stort sett halvleken igenom. Men när det var dags för sista anfallet stämplade Adam Rönnqvist i en trea till 62-60 i samma stund som halvtidssignalen ljöd i Östersunds sporthall. Knappt underläge för Borås inför matchens andra halva alltså.

 

Hemmalaget inledde tredje perioden klart starkast. 11-6 fram till 73-66 gjorde man hastigt på drygt tre minuter och Borås kallade timeout. 82-72 gjorde Rönnqvist efter en påpasslig steal, innan Oliver Gehrke sänkte en trepoängare till 85-72 och en Borås-timeout kallades. I slutet av tredje perioden formerade gästerna ett zonförsvar. Om zonen var ett lyckat drag är oklart, men inför den sista perioden hade Borås närmat sig lite grann och det stod 97-86.

 

När Jämtland, efter fyra minuter i fjärde perioden, hade lyckats fixa 109-94 utnyttjade vikarierande headcoachen Henrik Carlsson sin sista timeout. Tyvärr var känslan att bränslet sinade för Borås. Samtidigt höll Jämtland otroligt bra fokus med tanke på vilket enormt tempo matchen spelats i. Med 3:42 kvar var hemmaledningen uppe i 114-94. Borås avslutade visserligen matchen med en run på 6-19, men det var redan kört och Jämtland vann välförtjänt med 120-113.

 

Jämtland Basket-Borås Basket: 120-113 (30-37, 32-23, 35-26, 23-27).

 

Poänggörare Jämtland: Adam Rönnqvist 25, Evariste Shonganya 22, R.T. Guinn 21, Teyvon Meyers 19, Nicholas Paulos 13, Gustav Hansson 10, Oliver Gehrke 8, Daniel Johansson 2.

 

Poänggörare Borås: Mike Moore 26, Nimrod Hilliard 24, Marcus Tyus 17, Jakob Sigurdarson 15, William Guténius 15, Fredrik Andersson 9, Ludvig Johansson 7.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.