Borås derby-slog Wetterbygden hemma

Wetterbygden Stars lyckades bromsa Borås Baskets annars så mäktiga offensiv ganska väl i derbyt i Boråshallen på onsdagskvällen. Men bara inledningsvis. Stars ledde med fem poäng i halvtid men Borås lyckade vända på steken i andra halvlek och till sist vinna med klara 95-74.

 

Mike Moore skaffade sig en bra start på matchen. Han drog ut gästernas väldige Carl Engström från korgen och fixade åtta poäng under matchens första fem minuter. När Nimrod Hilliard IV sedan gjorde 17-10 med 4:22 kvar av första perioden så kallade Boris Balibrea på Wetterbygdens bänk timeout. Under de följande tre minuterna skärpte lagen till defensiven. 2-2 spelade man under dessa 180 sekunder – något som publiken verkligen inte är van vid den här säsongen. Efter en period var Borås i ledningen med 24-19.

 

Moore inledde andra perioden som han startade den första – med att scora för sitt Borås Basket. Han drog ut Jonatan Bohman till trepoängslinjen och swishade i 27-19. Men sedan fick gästerna flyt i spelet. Med 7:17 kvar av perioden gick Wetterbygden upp i ledningen, 27-28, via Bohman. Under periodens mittenskede skiftade ledningen ofta. Men inte så mycket. Inte förrän Stars ryckte ifrån till 36-41 tre minuter innan långa pausen. Då kallade Borås timeout. Gästerna höll det avståndet och i halvtid stod det 38-43.

 

Borås fick en bra start i tredje och gjorde sex raka poäng. Men Albin Häll-Eriksson svarade genom att dunka i ny ledning för Wetterbygden, 44-45. Borås bättrade sig dock och Marcus Tyus klev fram med sitt skytte. 54-49 stod det när gästerna kallade timeout fem minuter in i perioden. Men det var Borås som ökade på till 66-57 lagom till den sista pausen.

 

I inledningen av fjärde sänkte Jakob ”Iceman” Sigurdarson en trea, Nimrod Hilliard lekte i två poäng, Mike Moore sköt en trea i ansiktet på CJ Dunston och William Guténius fixade ytterligare två poäng på vägen till 79-65 och en Stars-timeout. Efter denna run av Borås hämtade sig Wetterbygden aldrig. På slutet kunde Hilliard och Tyus kosta på sig att alley-oop-leka lite. Hilliard till Tyus som dunkade i 90-70. Tillställningen slutade 95-74.

 

Borås Basket-Wetterbygden Stars: 95-74 (24-19, 14-24, 24-11, 29-17).

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 26, Mike Moore 21, Nimrod Hilliard 17, Fredrik Andersson 14, William Guténius 9, Daniel Thuresson 5, Jakob Sigurdarson 3.

 

Poänggörare Stars: Carl Engström 17, Jonathan Peleg 14, CJ Dunston 13, Eddie Alm 8, Albin Häll-Eriksson 6, Joaquin Portugues 6, Jesper Wennerholm 4, Jonatan Bohman 4, Mantas Griskenas 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.