Luleå knep poäng i Boråshallen

Det var upplagt för basketpartaj och många poäng när Borås Basket och BC Luleå skulle mötas i Boråshallen på torsdagskvällen. Men något partaj blev det knappast. Snarare en stökig match där Borås återigen sköt dåligt från trepoängslinjen och där lagen tillsammans kastade bort 34 bollar innan gästerna hade vunnit med 75-87.

 

Det märktes redan från början att Borås ambition var att driva upp tempot till max. Nimrod Hilliard pushade bollen vildsint och hemmalaget tog ledningen med 2-0, 4-2, 6-4, 8-6, 10-6 och 13-6 innan Luleå-coachen Peter Öqvist kallade matchens första timeout, 4:10 in i första perioden.

 

Borås hann göra hela 18-6 innan Luleå åter visade sig på poängtavlan. Så länge spelet var snabbt, snarare än fysiskt, så dominerade Borås. Thomas Massamba sänkte en trepoängare med fem sekunder kvar av perioden, vilken också fastställde periodresultatet till 22-16.

 

Massamba inledde andra perioden med ytterligare en trea och så hade gästerna känning igen. 13 minuter in i matchen fick Nimrod Hilliard sin fjärde foul och Borås-coachen Henrik Svensson hade inget annat val än sätta Hilliard på bänken. Då ledde Borås med 28-20. 30-28 stod det med halva andra perioden kvar. Och 45 sekunder senare hade Luleå tagit sin första ledning. Detta via en trea från Daniel Hansson.

 

Men nu klev Marcus Tyus in i handlingarna med åtta raka poäng. Först med en blytung trea. Sedan ett trepoängsspel på gammeldags vis. 40-39 fixade Tyus med en layup. Samtidigt var Collins otrolig för gästerna. Han ”dansade” lite med Fredrik ”The Fredder” Andersson innan han retfullt enkelt sköt i 40-41. Efter en timeout svarade ”The Fredder” med att skjuta i 42-41 från baseline.

 

44-47 ledde Luleå med efter en intensiv första halva av matchen.

 

Nimrod Hilliard var tillbaka i matchen i den tredje perioden och Borås Basket fylldes på nytt av energi. Dessutom hade man en mycket spelsugen Simon Gunnarsson tillbaka efter fyra matchers skadefrånvaro. Förutom att spela grymt försvar på Luleås amerikaner så producerade han i ovanligt mycket framåt. 12 poäng var Gunnarson uppe i efter tre perioder. Men laget som helhet tappade och låg under med 63-71 inför den fjärde perioden.

 

Två minuter in i fjärde stod det 65-75 och Borås kallade timeout. När Simon Gunnarsson byttes in igen så skärptes Borås-försvaret direkt. Med 3:39 kvar av matchen åkte Hilliard på sin femte foul och fick inte spela mer. Då låg Borås under med 73-81.

 

Gunnarsson stoppade i 75-81 och fick känna på säsongen högsta publikjubel. Sedan dunkade Denzel Andersson i 75-83. Då återstod bara 2:08 och Borås tog timeout.  Men av den kom just inget. Luleå producerade ytterligare fyra poäng. Borås inga. Och så var matchen över.

 

Borås Basket-BC Luleå: 75-87 (22-16, 22-31, 19-24, 12-16).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 20, Simon Gunnarsson 14, Marcus Tyus 14, Mike Moore 10, William Guténius 9, Fredrik Andersson 6, Daniel Thuresson 2.

 

Poänggörare Luleå: Corban Collins 19, Thomas Massamba 17, Denzel Andersson 15, Robert Gilchrist 12, Tavarius Shine 10, Tristan Spurlock 6, Anton Kobylak-Berglund 4, Daniel Hansson 3, Tim Kearney 1.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.