Säsongens största publik såg Borås vinna Nyårsmatchen

Som så ofta förr lockade den årliga Nyårsmatchen storpublik. Den här gången var det 1568 personer som såg Borås besegra Uppsala efter att laget lagt grunden genom att vinna den första perioden med 30-15. Matchen slutade 101-84 till Borås, som därmed ligger kvar på sin tredjeplats i tabellen.

 

Borås Basket visade genast att kvällen handlade om toppen av tabellen mot botten av densamma. Mike Moore tryckte i en riktigt fet dunk på väg till 16-6 efter fem minuter och en timeout från Uppsala Basket. Hemmalaget bytte in Simon Gunnarsson och Ludvig Johansson. Strax senare, och mycket glädjande, även skade-comebackande Brian Fitzpatrick, samtidigt som laget rullade på till 30-15.

 

En minut in i andra perioden fick Brian Fitzpatrick sänka sina första poäng sedan den 30 oktober i Nässjö – en trepoängare. Fitzpatricks trea innebar 35-21 till Borås. Minuten senare dunkade Fredrik ”The Fredder” Andersson i bollen samtidigt som han blev foulad – en talande sekvens för matchen så långt. Med 2:08 kvar av perioden hade Borås ökat till 55-35 och vid halvtidspausen stod det 58-39.

 

Uppsala Basket var lyckosamt i inledningen av tredje perioden och hade efter knappt fyra minuter skjutit sig till 64-52. En rätt hyfsad kapning av Borås försprång. Men Borås ordnade en ”run” på 13-2, vilket gav 77-54 med knappt tre minuter kvar av perioden. Brian Fitzpatrick, som hade en mycket lovande comeback, sänkte sin tredje trea i slutet av quartern. Med endast fjärde perioden kvar att spela hade hemmalaget ledningen med klara 84-64.

 

Precis som i tredje perioden så inledde Uppsala denna period starkt. 87-71 satte man genom Oskar Granat, varpå Borås-coachen Henrik Svensson kallade timeout. Axel Nordström drog i en trea för Uppsala, till 87-74, innan Borås kunde vända trenden och vinna med 101-84.

 

Borås Basket-Uppsala Basket: 101-84 (30-15, 28-24, 26-25, 17-20).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 26, William Guténius 19, Mike Moore 17, Marcus Tyus 16, Brian Fitzpatrick 9, Fredrik Andersson 8, Simon Gunnarsson 4, Ludvig Johansson 2.

 

Poänggörare Uppsala: Axel Nordström 23, Xavier Cannefax 19, Nathan Dawit 9, Nemanja Jovanovic 9, Davy Baltus 8, Oskar Granat 6, Eric Katenda 6, Robert Bolander 4.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.