Femte raka vinsten

På söndagskvällen tog Borås Basket sig an Umeå Bskt för tredje gången den här säsongen. Efter en något trög första halvlek, där Umeå ledde med 49-48 inför tredje perioden, såg Borås till att springa igång bättre under matchens andra hälft. Nimrod Hilliard ledde laget med 30 poäng på väg mot 91-105 och lagets femte raka vinst och den tredje av tre möjliga mot Umeå.

 

Marcus Tyus och William Guténius inledde matchen med att sätta en varsin trepoängare för Borås Basket. Mike Moore spädde strax senare på med två poäng. Men sedan vaknade Umeå Bskt och gick från 2-8 till 13-8 på dryga två minuter. Timeouten från Henrik Svensson var given i det läget. Gästernas spel blev bättre och med 1:46 kvar av perioden kvitterade Borås till 20-20 och tvingade fram en hemma-timeout. Andre Hollins sänkte till sist 26-25 på första periodens slutsignal.

 

I början av den andra perioden växlade lagen ledningen några gånger innan Umeå satte sig i förarsätet. För Borås gick det trögt, men man var ändå hack i häl hela vägen och låg under med knappa 49-48 i halvtid.

 

2:46 in i den tredje perioden tog Borås ledningen med 53-54, via två straffkast av Tyus. Fredrik ”The Fredder” Andersson utökade den ledningen till 53-57 halvminuten senare och då kallade Umeå-coachen Jesper Gustavsson timeout.

 

Tyus sköt i sin tredje trepoängare, till 58-66, med 3:50 kvar av tredje perioden. Med knappa två minuter kvar av quartern tog Nimrod Hilliard ledingen till 61-72 från straffkastlinjen. Inför den fjärde perioden ägde gästerna ledningen med 64-74.

 

Umeå Bskt kom ut starkt i den fjärde perioden och fixade reducering till 74-76 på bara två minuter. Coach Svensson hade inget annat att göra än kalla timeout. Hilliard klev fram efter timeouten och ordnade snabbt fem poäng på egen hand, till 74-81. Sedan var det dags för Simon Gunnarssons offensiv. Fyra raka lyckades han stoppa i korgen. Borås ledde med 79-86, med 5:14 kvar, då coach Gustavsson kallade timeout.

 

Med tre och en halv minut kvar gick Hilliard en mot en, klev tillbaka över trepoängslinjen och sänkte iskallt 79-93 för Borås. I desperation kallade Umeå sin sista timeout. Under ”crunch time” ledde Borås som mest med 15 poäng, men med 1:11 kvar sänkte Josh Greene 89-99 och Borås tog en ”säkerhetstimeout”. Hilliard stoppade i 89-101 i nästa anfall och strax senare dunkade Moore i 89-103. Därmed kändes segern cementerad. ”The Fredder” dunkade till sist i 91-105, vilket också blev slutresultatet.

 

Umeå Bskt-Borås Basket: 91-105 (26-25, 23-23, 15-26, 27-31).

 

Poänggörare Umeå: DeAndre Mathieu 21, Josh Greene 17, Chris Singhateh 16, André Nilsson 15, Andre Hollins 14, Alexandros Varytimiadis 6, Albin Frank 2.

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 30, Marcus Tyus 23, Mike Moore 13, Fredrik Andersson 12, Simon Gunnarsson 11, Brian Fitzpatrick 6, Ludvig Johansson 5, William Guténius 5.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.