Borås vände och vann

Umeå Bskt ledde som mest med 15 poäng. Då kändes läget inte hoppfullt för Borås Basket. Men hemmalaget tog sig samman inför fjärde perioden och med imponerande fokus vände man underläget till seger med 91-84.

 

Ett taggat Umeå Bskt startade bäst och hade ordnat 2-10 efter bara två minuter och tio sekunder. Borås Baskets headcoach Henrik Svensson kallade en tidig timeout, men det skulle bli något värre innan det blev bättre.

 

Sedan sa det bara ”bang, bang, bang” när Borås gick från 2-12 till 12-12 på tre minuter. Men Umeå, främst genom André Nilsson (10 poäng i perioden), fortsatte att spela bra. Tack vare Nimrod Hilliards trea på periodsignalen ledde gästerna inte med mer än 21-22 efter tio minuter.

 

Hilliard såg till att Borås gick upp i sin första ledning direkt i den andra perioden. Umeå stod dock för en aggressivitet och en frenesi som både imponerade och var framgångsrik poängmässigt. Men när Jakob ”Iceman” Sigurdarson sänkte en trea med 5:32 kvar av andra perioden betydde den 30-32 och en timeout från gästerna. William Guténius fingertoppsdunkade i kvitteringen, 32-32, fem minuter och åtta sekunder innan halvtidspausen.

 

Den andra halvan av andra perioden blev Umeås. Med tre minuter kvar hade Umeå ryckt till 36-40 och coach Svensson kallade åter timeout. Efter den fortsatte Umeå att bomba i poäng. DeAndre Mathieu och Eric Gilchrese fixade poäng fram till 38-51, innan Hilliard och Mike Moore kunde stoppa blödningen med en varsin trea. Efter halva matchen var gästerna i ledningen med 44-53.

 

Andra halvlek inleddes med en måltorka som för Borås varade i 3:25 och Umeå hann göra 0-8 under samma tid. Borås underläge var som mest uppe i 15 poäng. När matchen var framme vid sista pausen hade det kapats till överkomliga 62-72.

 

Det var ett koncentrerat Borås Basket som inledde den fjärde perioden. Från straffkastlinjen kapade Marcus Tyus, Guténius och Hilliard underläget till 67-72 på mindre än två minuter. 69-72 tråcklade Hilliard i med en layup med 7:51 kvar och Umeå kallade timeout. Med sex och en halv minut kvar lyfte Boråshallens tak. Då hade Tyus skickat i trean som betydde kvittering, 74-74. Bara sekunder senare tog Tyus sitt lag till ledningen också, 76-74.

 

Simon Gunnarsson gjorde 85-81 och Marcus Tyus 87-83. Där återstod 1:52 och gästerna kallade timeout. Med 1:17 kvar dunkade Fredrik ”The Fredder” Andersson i 89-83 och i Umeås nästa anfall fick Borås stopp. Moore sänkte två straffkast fram till 91-83 och sedan Borås kunde spela av de sista sekunderna till seger med 91-84.

 

Borås Basket-Umeå Bskt: 91-84 (21-22, 23-31, 16-19, 29-12).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 23, Marcus Tyus 21, Mike Moore 15, Jakob Sigurdarson 13, William Guténius 11, Simon Gunnarsson 4, Fredrik Andersson 4.

 

Poänggörare Umeå: DeAndre Mathieu 26, Eric Gilchrese 22, André Nilsson 14, Alexander Holmström-Forster 9, Alexandros Varytimiadis 8, Josh Greene 3, Daniel Eliasson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.