Borås vann mot Uppsala – tillslut

Uppsala Basket har snäppt upp sig en bra bit sedan de tidigare matcherna mot Borås Basket. I fredagens drabbning i Fyrishov var hemmalaget i ledning under större delen av första halvleken. Efter paus tog Borås över och även om man aldrig ryckte ifrån stort så visades sig rutinen och vanan av att vinna i slutet av matchen. Tillslut lyste 95-103 på poängtavlan och Borås hade vunnit sin femte på raken och den tolfte av de tretton senaste.

 

Det blev en jämn start på fredagskvällens match i Fyrishov, där Mike Moore tidigt drog på sig två fouls och byttes ut. Vid den första timeouten, som kallades av Uppsala Basket med fyra minuter kvar av första perioden, ledde Borås med 11-15. Henrik Svenssons mannar presterade inte på topp i inledningsperioden och Uppsala var i tillfälligt i ledning under några minuter, innan Nimrod Hilliard satte 21-21 på periodsignalen.

 

När Brian Bridgeforth, tre minuter in i den andra perioden, stoppade i sina fjärde raka poäng innebar dessa 30-26. Coach Svensson orkade inte längre se på och tog timeout. Mest var det Hilliard som levererade för gästerna. Tio poäng var han uppe i efter 14 minuter. Men än vassare var Bridgeforth och Nathan Dawit som hade levererat 12 poäng vardera så långt.

 

Uppsala höll en ledning på 3-4 poäng under större delen av andra perioden. Med 31 sekunder kvar foulade Dante Williams osportsligt, varpå Hilliard sänkte två straffkast till 49-47. Borås kallade timeout men klantade bort chansen att utjämna genom en offensiv foul. Istället kunde Axel Nordström sätta 51-47 på halvtidssignalen.

 

Mike Moore verkade revanschsugen efter den knappa speltiden under den första halvleken och sänkte tio poäng under tredje periodens inledande tre minuter. Därmed hade Borås tagit över kommandot i matchen. Med 4:39 kvar av tredje spelade Moore fram Brian Fitzpatrick som dunkade i 57-63 och en Uppsala-timeout. Med två minuter kvar av perioden var det Moores tur att dunka. Hans alley-oop, assisterad av William Guténius, gav Borås 64-72 och med en period kvar att spela var Borås ledning 65-76.

 

Den fjärde perioden började med att Hilliard lirade fram Fredrik ”The Fredder” Andersson till ytterligare en alley-opp-dunk för Borås Basket. Men fem minuter in i perioden var det Uppsala som hade knappat in, snarare än att Borås närmat sig ett avgörande ryck. 79-85 gjorde att det var gästerna som kände sig manade att ta timeout. Med 2:53 kvar satte Williams 83-85, innan Marcus Tyus sköt i en tung trea till 83-88 och lite andrum.

 

Med 1:35 kvar dunkade Moore i 85-90, varpå Uppsala tog timeout. 1:20 stod på klockan då Nathan Dawit sänkte en trea till 88-90. Hilliard svarade omgående med trea till 88-93. Bridgeforth fick därefter en offensiv foul, vilken resulterade i att Jakob ”Iceman” Sigurdarson kunde sänka två straffkast till 88-95. Då återstod endast 43 sekunder och trots många fouls för att stoppa klockan och sätta Boråsarna på linjen lyckades Uppsala inte komma riktigt nära. Borås Basket vann tillslut matchen med 95-103.

 

Uppsala Basket-Borås Basket: 95-103 (21-21, 30-26, 14-29, 30-27).

 

Poänggörare Uppsala: Nathan Dawit 31, Brian Bridgeforth 22, Axel Nordström 16, Dante Williams 13, John Imbia 5, William Eriksson-Hansson 4, Odin Lindell 4.

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 23, Nimrod Hilliard 21, Mike Moore 21, Brian Fitzpatrick 10, Jakob Sigurdarson 8, William Guténius 7, Fredrik Andersson 7, Simon Gunnarsson 4, Ludvig Johansson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.