Förlängning i Östersund

Basketligans två mest offensivt lagda lag möttes på onsdagskvällen i Östersunds sporthall. Redan tidigt kändes det som Jämtlands match och i det ursinniga tempot tvingades Borås jaga. När matchen var framme vid 40 minuter var man ikapp, 95-95, och det vankades förlängning. Väl där satte Adam Rönnqvist den trea som skulle visa sig avgörande och Jämtland kunde knipa segern med 106-103 inför fullsatta läktare.  

 

Jämtland och Borås satte högsta fart direkt från uppkast. Efter några missade skott under de inledande minuterna började båda lagen hitta rätt. Jämtland var snäppet vassare och kunde njuta av en ledning på 27-25 efter tio minuter.

 

Jämtland ryckte ytterligare lite i mitten av den andra perioden. Sex minuter in gjorde hemmalaget 44-36 och Borås headcoach Henrik Svensson tog timeout. Två minuter senare var det dags för nästa Borås-timeout. Då vid ställningen 50-38. Marcus Tyus och Mike Moore sköt i poäng fram till 50-43. Detta räckte för att även Jämtlands headcoach Torbjörn Gehrke skulle bli sugen på en timeout. Perioden slutade med att Nimrod Hilliard satte en trea till 52-46.

 

Jämtland verkade ha haft det bästa halvtidssnacket då man drog ifrån till som mest 18 poängs ledning. Men sedan vände det. Borås gav sig ut på en rejäl ”run” som avslutades med att Hilliard och Jakob ”Iceman” Sigurdarson sänkte en varsin trea. Med 2:12 kvar av tredje perioden stod det därmed 72-67 och hemmalaget tog timeout. Men med en period kvar var det trots allt fördel Jämtland, 77-69.

 

51 sekunder in i fjärde perioden satte William Guténius 77-74. Halvminuten senare sänkte ”Iceman” 77-77. Coach Gehrke slösade inte en sekund innan en timeout var kallad. Efter timeouten drog ”Iceman” i ytterligare en trea och så var gästerna plötsligt i ledningen. Den ledningen blev dock väldigt kortlivad, då Jämtland åter tog över och hade ledningen fram till dess att bara 1:11 återstod av fjärde. Då sänkte Moore en trea till 93-93. 95-95 stod det vid efter 40 minuter och matchen gick därmed till förlängning.

 

Marcus Tyus var stark i förlängningen och låg bakom mycket. Inklusive att Borås hängde med fram till 101-101. Men sedan var Jämtland bäst. Adam Rönnqvist satte 104-101 och Oliver Gehrke fixade 105-101. Hilliard stoppade i 105-103 med 1,8 sekunder kvar. Därefter satte man Nicholas Paulos på linjen. Paulos satte 106-103. Efter matchens sista timeout hade Borås ett sista skott för att ta matchen till en andra förlängningsperiod. Guténius missade dock och så stod Jämtland tillslut som segrare.

 

Jämtland Basket-Borås Basket: 106-103 (27-25, 25-21, 25-23, 18-26, 11-8).

 

Poänggörare Jämtland: Andrew Smith 26, Adam Rönnqvist 24, Teyvon Meyers 19, R.T. Guinn 18, Oliver Gehrke 12, Nicholas Paulos 3, Daniel Johansson 2, Gustav Hansson 2.

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 29, Nimrod Hilliard 22, Mike Moore 18, Jakob Sigurdarson 11, William Guténius 10, Brian Fitzpatrick 6, Fredrik Andersson 5, Simon Gunnarsson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.