Säsongsbästa publiksiffran när Borås slog Wetterbygden

2374 personer hade lockats till Boråshallen denna söndagskväll och de skulle få se en väldigt spännande basketmatch mellan Borås Basket och Wetterbygden Stars. Även om hemmalaget ägde ledningen under större delen av första halvlek så var det bara två poäng som skiljde när signalen för 20 minuter ljöd. Sedan hade gästerna matchen i sin ägo fram till slutminuterna då Borås rutin och vilja fällde avgörandet. 84-79 vann Borås med och gick därmed upp på tabellens tredjeplats.

 

Efter en tajt och tuff inledning av Basketfesten var det Borås Basket som hade ledningen med 11-10 efter fem minuter. Jakob ”Iceman” Sigurdarson byttes in och visade sig het direkt när han omgående sänkte en trepoängare till 16-12. När Nimrod Hilliard, med 2:15 kvar av första perioden, sänkte sina åttonde poäng betydde de 23-14 och en timeout från Wetterbygden Stars. Efter timeouten drog ”Iceman” i sin andra trea och så hade ledningen ökat till 26-14. Hilliards tredje trepoängare i matchen, som han satte på periodsignalen, betydde 29-18 inför period nummer två.

 

”Iceman” Sigurdarson fortsatte sin ”hot streak” i den andra perioden. 36-23 och 39-25 var ytterligare två trepoängare från islänningens händer. William Guténius ville inte var sämre. Han bombade i 46-34 med drygt fyra minuter kvar av perioden. Så långt var det mesta frid och fröjd för Borås Basket.

 

Men Stars gav sig inte och när Jonathan Peleg stoppade i 46-36 var det dags för en hemmatimeout. Gästerna närmade sig sedan hela vägen till 48-44 och en andra Borås-timeout på kort tid. Med 1:20 kvar innan halvtid fixade Joaquin Portugues 51-50, men tack och lov för Borås svarade Hilliard omgående med en egen trepoängare. Jämna 54-52, som ställningen var efter halva matchen, var antagligen tillräckligt för att få de 2374 i publiken att stanna kvar.

 

Drygt en minut av tredje perioden behövde Wetterbygden på sig innan man hade gått om och ledde matchen. Stars spelade både bra och hade flyt, samtidigt som Mike Moore och Fredrik ”The Fredder” Andersson stod för ett par riktigt svettiga dunkar när Borås försökte stoppa gästerna från att rycka ifrån. 63-64 stod det med fem och en halv minut kvar av tredje. Och inför fjärde perioden var det Wetterbygden som var i ledningen, 71-72.

 

50 sekunder in i fjärde tippade Simon Gunnarsson i första Borås-ledningen sedan början av tredje perioden, 73-72. Sedan var det Stars igen. De höll ledningen till dess att Mike Moore drog i 79-77 med halva perioden kvar att spela.

 

Sedan blev det verkligen målsnålt. 79-79 var ställningen med 1:17 kvar. Då drog Hilliard en foul och kunde sätta 80-79 och 81-79 från straffkastlinjen. Sedan var det Tyus tur att dra foul. Han missade dock ett av sina kast och så stod det 82-79. Med 33 sekunder kvar erövrade Wetterbygden bollen och kallade timeout. Kyle Rowley missade sitt trepoängsförsök, ”The Fredder” kunde knipa returen och bli foulad. Det blev dock två missade straffkast för honom och Stars fick därmed en ny chans. Rowley missade ytterligare ett trepoängsförsök. Med fyra sekunder kvar drog Guténius i två av två straffkast till seger med 84-79. I och med detta så klev Borås Basket åter upp på tabellens tredjeplats (som man hade blivit petad från när Luleå slog Uppsala kvällen innan).

 

Borås Basket-Wetterbygden Stars: 84-79 (29-18, 25-34, 17-20, 13-7).

 

Poänggörare Borås: Nimrod Hilliard 22, Jakob Sigurdarson 19, Mike Moore 11, Marcus Tyus 9, Fredrik Andersson 6, Brian Fitzpatrick 5, Simon Gunnarsson 2.

 

Poänggörare Stars: Joaquin Portugues 13, Kyle Rowley 12, CJ Dunston 11, Waly Niang 9, Jonathan Peleg 8, Guim Exposito 7, Eddie Alm 6, Jesper Wennerholm 5, Jonatan Bohman 5, Albin Häll-Eriksson 3.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.