Ashley Key blir assisterande sportchef

Borås Basket fortsätter att stärka sin damorganisation med att rekrytera Ashley Key i rollen som assisterande sportchef. Key, som hunnit fylla 34 år, var en av nyckelspelarna för Sverige under EM 2013 och EM 2015 och har spelat fem säsonger i Svenska Basketligan.

Ashley Key kom till Sverige från USA som 22 åring och spelade fem säsonger för Mark Basket i Svenska Basketligan. Strax innan EM 2013 fick hon sitt svenska medborgarskap och var en av nyckelspelarna under turneringen. Totalt spelade Key 34 matcher för det svenska landslaget och representerade även landet under EM 2015. Innan hon avslutade sin spelarkarriär hann hon även med att vara proffs i Polen, Tjeckien, Ungern, Turkiet och Belgien med spel i både Euroleague och EuroCup. Det är en högst meriterad basketspelare som nu kliver in i rollen som assisterande sportchef i Borås Baskets damorganisation tillsammans med nuvarande sportchef Mattias Modig.

Att våra damer och tjejer i föreningen får tillgång till den unika basketkompetens som Ashley skaffat sig under sin karriär känns väldigt roligt och fantastiskt inspirerande. Ashley är dessutom en kvinna som är mycket intelligent, analytisk och proaktiv, men samtidigt en oerhört lyhörd och varm person. Dessa egenskaper och Ashleys förhållningssätt till och syn på basket i allmänhet, liksom utveckling av dambasket i synnerhet, har jag stor respekt för och det kommer att bli en stor tillgång för våra damer och tjejer i det fortsatta arbetet med att skapa optimala och jämställda förutsättningar för dambasketen säger en nöjd Maria Wiland, ordförande i Borås Basket, och fortsätter.

Jag tror inte att Ashley går in i någon form av samarbete utan att hon känner att det är något hon verkligen vill, kan stå för och tror på. Därför är jag mycket glad och stolt över att Ashley vill vara en del av vår resa. Vi har en samsyn i hur vi vill utveckla dambasket och Ashley kommer att bli en stor tillgång i det arbetet. Dessutom får ju våra damer och tjejer en fantastisk och viktig förebild i Ashley.


För Ashley själv har det varit några välbehövliga år borta från sporten med fokus på studier och civilt arbete. Men att få möjlighet att hjälpa Borås vid sidan om planen gör att motivationen är tillbaka.


Sedan jag slutade spela för några år sedan har jag varit tydlig med att min spelarkarriär är över. Däremot har jag följt Borås Baskets stora arbete med att utveckla dambasketen i Boråsområdet och kände att jag vill vara en del av klubbens vision och att hjälpa till för att få basketen i Borås att växa. Att jag nu får möjlighet att göra det i en roll tillsammans med Mattias [Modig] ska bli väldigt roligt och otroligt spännande, berättar Key.

På frågan om hon är redo för sitt nya uppdrag är svaret entydigt.

Som spelare gav jag alltid 100% och jag har inga planer på att göra något annat i rollen som assisterande sportchef. Borås Basket har förstått vad som krävs för att förändra förutsättningarna för idrottande tjejer, och där vill jag vara med och bidra. Jag delar verkligen de värderingar och visioner klubben har. Nu väntar ett hårt jobb innan säsongen drar igång, men jag tror Borås damlag kommer vara mer än redo för kommande säsong.

 

Text: Borås Basket
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån