Borås vidare efter avgörande i fjärde

Bortasegern mot Köping Stars i andra omgången av Svenska Cupen satt långt inne för Borås Basket. Länge låg man under och det var inte förrän man presterade 16-33 i den fjärde perioden som avgörandet fälldes till gästernas fördel. 77-82 stannade matchen på och Borås är därmed klart för tredje omgången.

 

Borås Basket fick en fin defensiv start på matchen och hade tidigt 1-6. Sedan kom Köping Stars igång. 11-0 fram till 12-6 gjorde hemmalaget innan Henrik Svensson på Borås-bänken hann kalla timeout. 17-13 var ställningen efter en period. Köping vann den andra perioden med 20-18 och hade 37-31 mot 2019 års SM-finalist i halvtid.

 

-Vi började matchen aggressivt och bra och fick en del stopp i försvar. Men det ville inte lossna offensivt i den första halvleken. Köping ryckte där, medan vi var iskalla i skyttet. Det var lock på korgen helt enkelt, säger assisterande coachen Henrik Carlsson.

 

Borås låg under med 75-71 när det var två minuter kvar av matchen. Då stoppade Zac Cuthbertson i 75-73, innan Elvar Fridriksson iskall sköt i 75-76 från trepoängslinjen. Då återstod 1:17 och Stars tog timeout. Köpings Niklas Larsson ordnade 77-76 efter timeouten, men Borås DeAndre Davis svarade direkt, med en trea till 77-79. Efter detta kunde Borås säkra segern från straffkastlinjen.

 

-I tredje var det dålig försvarsmässigt med flera misstag, samtidigt som Köping började skjuta i sina treor. Sedan kom en bättre period där Ludde Johansson ledde oss defensivt och vi fick viktiga stopp. I början av fjärde kom Marcus Tyus igång med treor och attacker. Sedan lossnade det på alla håll. Stars kände sig nog hotade och blev mer passiva, avslutar coach Carlsson.

 

I och med slutresultatet 77-82 var det Borås Basket som avancerade till den tredje omgången av Svenska Cupen. Där får man möta vinnaren av matchen Wetterbygden-Norrköping.

 

Köping Stars-Borås Basket, Svenska Cupen: 77-82 (17-13, 20-18, 24-18, 16-33).

 

Poänggörare Stars: CJ Jackson 18, Jeremy Combs 17, Mikael Axelsson 11, Lukas Friberg 10, Niklas Larsson 8, Shane Walker 7, John Brändmark 6.

 

Poänggörare Borås: Elvar Fridriksson 17, Marcus Tyus 16, Zac Cuthbertson 14, Ludvig Johansson 12, DeAndre Davis 7, Andreas Person 6, William Gutenius 5, Simon Gunnarsson 3, Fredrik Andersson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.