Karsiyaka avancerade

Borås Baskets äventyr i FIBA Europe Cup är slut för den här gången. Efter 78-58 i returen mot Pinar Karsiyaka i Izmir och 155-128 totalt var det turkarna som avancerade till gruppspelet och Borås som får åka hem och fokusera på Svenska Basketligan.

 

Med ett massivt hemmastöd i ryggen kunde Pinar Karsiyaka gå till 4-0 under matchens inledande minuter. Det var först efter tre minuter som Borås Basket skrev in sig i handlingarna genom tre satta straffkast av Marcus Tyus. Karsiyaka hann ta ledningen med 13-3 innan Henrik Svensson på Borås-bänken tvingades till timeout. Då hade lite drygt halva första perioden passerat.

 

Borås hade det tufft. Det återstod endast 1:32 av första perioden när Zac Cuthbertson gjorde lagets första spelmål, till 19-8. Sedan stoppade Cuthbertson i två ytterligare av bara farten. Men perioden slutade med övertygande 23-10 för hemmalaget.

 

Karsiyaka inledde den andra perioden stenhårt och gav inte Borås många millimeter. Men lagkaptenen Fredrik ”The Fredder” Andersson ville annat. Efter en timeout ledde han laget genom att sänka tre raka trepoängare och Borås knappade in till 33-21. Där övergick publiken från vildsinta busvisslingar och sång till ett nervöst mummel. Borås provade med zonförsvar och fick Karsiyaka att tänka lite, men snart kom man igång med poängproduktionen igen. 40-24 stod det med 1:27 kvar av halvleken och Borås tog timeout. Hemmalaget hann med ytterligare två poäng innan andra perioden stängdes.

 

Borås Basket hade en brant uppförsbacke (42-24) framför sig i den andra halvleken, men började bra och kunde snabbt krympa avstsåndet till 15 poäng. Två offensiva fouls av Karsiyaka samt en osportslig foul gjorde att headcoach Ufuk Sarica tappade tålamodet och tog timeout.

 

Marcus Tyus satte en trea till 50-36 och Simon Gunnarsson stod för bra en bra defensiv på vägen till 51-41 med mindre än tre minuter kvar av tredje. Andreas Person fixade fem raka poäng i periodens slutminut och William Gutenius blockade Semih Erdens dunkförsök, vilket tog Borås till 55-46 inför fjärde perioden.

 

Om Borås gjorde en bra tredjeperiod så blev starten av fjärde desto sämre. Karsiyaka kunde snabbt och relativt enkelt springa ifrån till 61-46 på knappt en och en halv minut. Coach Svensson använde en timeout i det läget. Men det blev inte bättre. 11-2 på fem minuter gjorde att Borås kallade ytterligare en timeout. Med ställningen 66-48 och bara 4:49 kvar var det närmast omöjligt att vända. För det räckte som bekant inte med att vinna; Borås Basket var piskat att vinna med minst åtta poäng för att avancera.

 

Dock så var Gutenius och Person starkt bidragande faktorer till att Borås kunde ordna en run på 2-8 och pressa fram en timeout från Karsiyaka med 2:36 kvar och ställningen 68-56. Men tillslut blev det för svårt. Pinar Karsiyaka kunde vinna returmatchen med 78-58 och matchserien med totalt 155-128. För Borås Basket innebär det att årets FIBA Europe Cup-äventyr är över och att man nu får fokusera helt på Svenska Basketligan.

 

Pinar Karsiyaka-Borås Basket, FIBA Europe Cup: 78-58 (23-10, 19-14, 13-22, 23-12).

 

Poänggörare Karsiyaka: Brandon Triche 18, Amath M’Baye 16, David Kennedy 13, Tony Taylor 11, Jordan Morgan 7, Semih Erden 5, Yunus Sonsima 4, Metecan Birsen 3, Arca Tuluoglo 1.

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 14, Zac Cuthbertson 12, Elvar Fridriksson 10, Fredrik Andersson 9, Andreas Person 7, William Gutenius 4, Simon Gunnarsson 2.

 

Text/Foto: Magnus Stråhle.