Borås betvingade serieledaren

Basket Basket blev första lag att slå BC Luleå den här säsongen. Och segern mot serieledaren kom med besked. Efter en match där Andreas Person och DeAndre Davis stack ut positivt vann Borås med klara 68-85.

 

2:55. Så långt hade det gått av matchen innan Borås Basket skrev in sig i poängprotokollet via ett straffkast från Zac Cuthbertson. Minuten senare tog Borås sin första ledning, 5-7, efter en DeAndre Davis-trea. En run på 0-12 hann gästerna med innan BC Luleås headcoach Peter Öqvist kallade timeout, med 4:41 kvar av första perioden. Borås stoppade i ytterligare två poäng innan hemmalaget kunde sätta stopp för poängsviten genom Quinton Upshur. I Borås sista anfall i quartern delade man fint på bollen. Tillslut var det William Gutenius som fick skicka i trean som fastställde 15-23 efter tio minuter.

 

Precis som i första periodens början så dröjde det ca tre minuter innan Borås gjorde poäng i den andra perioden. Även den här gången var det Cuthbertson som visade vägen. Den här gången med en fin drive till 17-25.

 

Fyra minuter in i andra perioden dunkade Brandon Rozzell tungt i 24-28, något som tände hemmapubliken. Men någon riktig run iscensatte han inte med dunken. Istället kom Andreas Person in och levererade sex poäng för Borås, fram till 27-33. DeAndre Davis dominerade returtagningen och lirade briljant fram Elvar Fridriksson till 27-35 och en ny hemmatimeout. Sedan gjorde Davis egna poäng också. Och så stod det 27-40 med två och en halv minut kvar av andra perioden. 30-43 hade Borås Basket när det var dags för den långa halvtidspausen.

 

30-49. Så mycket hann gästernas ledning svälla till under tredje periodens inledande 1:49. Och så kallade coach Öqvist en tidig timeout. Luleå gjorde en push och tog sig till 40-55 innan Fridriksson kunde skicka i en trea för Borås. Andreas Person hade åter en bra period, där han stoppade i en layup och sänkte en trea till 45-66. När Gutenius stoppade i 45-69, på pass från Fridriksson, så tog Luleå timeout igen. 49-68 stod det inför fjärde.

 

Med sex minuter kvar av matchen sköt Anton Kobylak-Berglund i 59-72 med en trea. Men efter det tog det lite stopp för Luleå. Borås kunde, genom Fridriksson och Cuthbertson, stoppa i poäng fram till 59-79 och en timeout från hemmalaget, med 3:23 kvar. Sedan var det klart. Borås segrade med 68-85, blev därmed första lag att vinna över BC Luleå den här säsongen och klev upp på tabellens tredjeplats.

 

BC Luleå-Borås Basket: 68-85 (15-23, 15-20, 19-25, 19-17).

 

Poänggörare Luleå: Quinton Upshur 18, Axel Nordström 12, Brandon Rozzell 11, Daniel Hansson 10, Denzel Andersson 6, Brice Massamba 5, Anton Kobylak-Berglund 3, Tim Kearney 3.

 

Poänggörare Borås: Andreas Person 19, DeAndre Davis 16, William Gutenius 13, Zac Cuthbertson 12, Elvar Fridriksson 9, Marcus Tyus 8, Fredrik Andersson 5, Simon Gunnarsson 3.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.