Tredje raka i SBL för Borås

Borås Basket tog emot Jämtland Basket på onsdagskvällen och satte full fart. I tredje perioden ledde man som mest med 26 poäng, innan man var nära att tappa allt. Jämtland attackerade korgen och returerna hänsynslöst och kapade avståndet till sju poäng med 3,5 minuter kvar. Tillslut redde dock hemmalaget ut allt, segrade med 94-79 och bokfördes för tredje raka SBL-vinsten.  

 

Marcus Tyus satte matchens första trea efter 12 sekunder. Elvar Fridriksson drog i den andra efter 54. Tyus sänkte den tredje trean 2:20 in i matchen. Den betydde 11-2 för Borås Basket. Sina tionde poäng lade Tyus i redan efter 3,5 minuter, snyggt assisterad av Fridriksson. Jämtland Baskets headcoach Torbjörn Gehrke höll sig dock iskall. Det var inte förrän William Gutenius stoppade i 23-11 med 3:11 kvar av perioden som Gehrke kallade timeout. När matchen var framme vid första pausvilan så var hemmalagets ledning uppe i 30-19.

 

2:18 in i andra perioden hade Jämtland gjort 2-8 och det var dags för Borås första timeout. Men gästerna från Östersund kunde inte komma riktigt nära. Boråsspelarna svarade på allt genom att sätta skott när det som mest behövdes. Med 4:18 kvar av halvleken stod det 42-32 och Jämtland kallade timeout. Klyschan att basket är ett ”game of runs” kom väl till pass här. För Jämtland skulle åter närma sig Borås på poängtavlan. Ställningen var 44-38 med 2:12 kvar av andra perioden när hemmalaget kallade timeout och 51-44 i halvtid.

 

Tre minuter in i tredje perioden satte Marcus Tyus en trea som betydde 62-47 för hans lag. Elvar Fridriksson fyllde på till 64-47 innan Jämtland kunde sticka emellan med poäng. Sedan kom två raka treor från Fridrikssons händer. Först 72-49 med 3:12 kvar och sedan 75-49 med 2:56 på klockan. Där kom en självklar timeout från jämtarna. Efter tre perioder stod det 77-59.

 

William Gutenius hann göra 80-59 innan Jämtland mäktade med att svara. Men därifrån gjorde gästerna sex raka och, för Borås-coachen Henrik Svensson, irriterande poäng. En timeout kallades för att få ordning igen. Men den hjälpte verkligen inte. Borås spel kollapsade och hemmaförsvaret var plötsligt ihåligt. Totalt kapade jämtarna Borås ledning från 26 till 13 poäng på ungefär sju minuter. Med 4:19 kvar kunde Davon Bell minska avståndet till 82-73 från straffkastlinjen. Och med tre och en halv minut återstående framkallade Jämtland en Borås-timeout genom att stoppa 82-75 i korgen.

 

Sedan klev Zac Cuthbertson och Fredrik ”The Fredder” Andersson fram och levererade varsin trepoängare fram till 88-75 för Borås Basket. Marcus Tyus ”fiskade” strax senare fram tre straffkast och satte samtliga fram till 90-77, med under två minuter kvar att spela. Cuthbertson var den som drog i trean som gav 94-79, vilket också blev slutresultatet.

 

Borås Basket-Jämtland Basket: 94-79 (30-19, 21-25, 26-15, 17-20).

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 24, Elvar Fridriksson 23, Zac Cuthbertson 13, William Gutenius 11, DeAndre Davis 8, Fredrik Andersson 6, Andreas Person 4, Ludvig Johansson 3, Simon Gunnarsson 2.

 

Poänggörare Jämtland: Jaan Puidet 22, Jordan Semple 20, RT Guinn 14, Steve Haney 8, Davon Bell 6, Toomas Raadik 6, Gustav Hansson 2, Olle Stümer 1.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.