Vinst mot Dolphins – Upp i serieledning

Nya Norrköping Dolphins besökte Boråshallen med energi och aggressivitet på fredagskvällen. Detta räckte till ledning 40-44 i halvtid. Men under tredje perioden mattades gästerna och Borås Basket kunde successivt ta över tillställningen. Tillslut segrade hemmalaget med 82-76 och klättrade till tabellens förstaplats.

 

Borås Basket inledde tamt. Det gjorde däremot inte Norrköping Dolphins nya amerikan, Jeril Taylor, som sänkte tre raka treor fram till 7-18 och en måste-timeout från Borås-coachen Henrik Svensson. Borås bytte in Andreas Person, Ludvig Johansson, Simon Gunnarsson och William Gutenius, men det verkade inte hjälpa. Dolphins kämpade sig hänsynslöst fram till 15-26 innan Tyre Gathright kunde dra i 15-29 på periodsignalen.

 

I mitten av andra perioden närmade sig Borås. Gutenius satte en trea till 27-35. Sedan stod Simon Gunnarsson för en block och en trea till 30-35. Men det skulle bara dröja två Dolphins-anfall innan skillnaden åter var tvåsiffrig. Sedan var det Borås tur igen. Ny run på 9-0 fram till 39-40 och en timeout från Norrköping med två minuter kvar av perioden. Nu var det åter Borås Baskets startfemma som levererade.

 

Norrköping Dolphins energi och aggressivitet mattades lite mot slutet av halvleken men räckte ändå till 40-44 med 20 minuter kvar att spela.

 

Borås var och nosade på ledning länge och väl. Men inte förrän 6:15 av tredje perioden återstod satte nyblivne pappan Elvar Fridriksson straffkastet som innebar 50-49. Fridriksson var även den spelare som satte 57-51 och fick publiken att jubla så att Boråshallens tak lyfte några centimeter. Efter tre perioder var det hemmalaget i ledning, 62-54.

 

Borås hade 68-59 med sju och en halv minut kvar. Då ville Jeril Taylor visa upp sig igen. Fem raka poäng och lite trashtalk med hemmabänken senare så hade Taylor ordnat 68-64. Alan Zekovic stoppade i bollen till 70-68 med 4:24 kvar. Då kallade Borås Basket timeout.

 

Marcus Tyus klev fram i slutminuterna och fixade både 74-71 och 76-71 åt Borås. Sedan var det Andreas Person. Hans drive fram till 78-73 med 1:17 kvar blev ganska avgörande. Och även om Norrköping hela tiden var hack i häl så kom man aldrig riktigt nära seger. Borås vann med 82-76 och gick upp i serieledning.

 

Borås Basket-Norrköping Dolphins: 82-76 (15-29, 25-15, 22-10, 20-22).

 

Poänggörare Borås: Andreas Person 16, Marcus Tyus 15, Zac Cuthbertson 14, Elvar Fridriksson 12, William Gutenius 10, DeAndre Davis 9, Fredrik Andersson 3, Simon Gunnarsson 3.

 

Poänggörare Dolphins: Jeril Taylor 27, Tyre Gathright 11, Alan Zekovic 11, Anton Saks 10, Ladarien Griffin 8, Hampus Åhlin 5, Anes Zekovic 2, Morten Bülow 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.