Festkväll i Boråshallen gav seger mot mästaren

Regerande svenska mästaren Södertälje Kings kom till Boråshallen på lördagskvällen. Borås Basket, som var i SM-final mot just detta lag i våras, ville väldigt mycket denna kväll. Så mycket att det räckte till seger med 78-66 inför en hemmapublik som bjöd på stående ovationer i slutminuterna.

 

Fyra minuter in i matchen stod det 5-8 till Södertälje Kings. Zac Cuthbertson hade då gjort alla Borås-poäng, samtidigt som Jonathan Person hade producerat samtliga poäng för Kings. Med tre minuter kvar av första perioden hade även Fredrik ”The Fredder” Andersson och Andrew Smith blandat sig i poänggörandet och det stod 9-12. Matchen började med basket i gästernas smak och de hade ledningen med 11-18 tio minuter in.

 

I början av andra klev Andreas Person, William Gutenius och Marcus Tyus fram och drog i en varsin trea. Det blev startskottet på en härlig run. Ludvig Johansson fyllde på med en trea när Borås gick från 11-18 till 28-22 på 3:48. Men under periodens andra hälft ramlade knappt en boll genom något av näten. Till halvtidsvila gick lagen med låga men jämna 29-29 på poängtavlan.

 

Kings inledde andra halvleken med två raka treor innan Cuthbertson kunde svara med en dunk till 31-35. Defensivt jagade ”The Fredder” Andersson livet ur Martin Pahlmblad. Tyus sänkte 34-35 med en trea från hörnet och Gutenius drog i trean som betydde 37-37. 42-39 kom genom en trea från Elvar Fridriksson när ganska exakt halva tredje perioden var spelad.

 

Med 2:22 kvar av tredje perioden stod det 46-41 till Borås och Södertälje valde att ta timeout. Men det var Borås som avslutade perioden bäst. Mycket tack vare fint guard-spel av Ludvig Johansson och Andreas Person. 51-44 var ställningen inför den avslutande quartern.

 

Tidigt i fjärde perioden satte Andreas Person en trepoängare till 56-51 för Borås. Med 5:48 kvar skickade Fridriksson i en step back-trea från hörnet, vilken gav hemmalaget 61-53. Där kallade gästerna en desperat timeout.

 

Med tre minuter kvar av returdunkade ”The Fredder” i 67-57 och Borås hade verkligen momentum och vittring på vinst. När Tyus, efter en timeout med två minuter kvar, levererade två raka treor till 73-61 så kändes det ännu mer som att det var Borås match. Och så blev det. Hemmalaget sköt hem matchen till stående ovationer. 78-66 betydde att Borås Basket klättrar till tabellens andraplats.

 

Borås Basket-Södertälje Kings: 78-66 (11-18, 18-11, 22-18, 27-19).

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 19, Elvar Fridriksson 14, Andreas Person 13, William Gutenius 10, Zac Cuthbertson 10, Fredrik Andersson 5, Ludvig Johansson 5, DeAndre Davis 2.

 

Poänggörare Kings: Jonathan Person 16, Andrew Smith 15, Charles Callison 13, Sheriff Drammeh 10, Martin Pahlmblad 7, Eric Adams 3, Anton Gaddefors 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.