Borås klart för Svenska Cupens Final Four

Borås Basket tog sig an Superettan-laget IK Eos i Svenska Cupens tredje omgång. Lördagens bortamatch i Eoshallen hade en plats i Final Four i potten. Tidigt stod det klart att Borås skulle ha en bra chans. 12-poängsledningen efter tio minuter utökades till 15 poäng efter halva matchen och till 25 poäng efter tre perioder. När slutsignalen ljöd hade Borås Basket gått vidare efter 71-103 mot IK Eos.  

 

Ivrigt påeldade av headcoach Henrik Svensson stod Borås Basket för en bra start i lördagens Svenska Cupen-match mot IK Eos i Lund. Vid ställningen 4-11, 3:22 in i matchen, kallade Eos sin första timeout. Efter en snabb period, där lagen langade åtta treor vardera, var det Borås, med sitt 50-procentiga trepoängsskytte, som var vid ledningen med 14-26.

 

Under den korta pausen beslutade Eos möjligen att skjuta färre treor, medan Borås verkade bestämt sig för att ösa på. Borås hade en ledning på som mest 18 poäng under andra periodens första halva och slappnade kanske av lite för mycket. Eos å sin sida började sätta högre press med sitt försvar. Detta resulterade bland annat i steals och ett par dunkar signerade Andreas von Uthmann. Efter von Uthmanns andra dunk stod det 26-38 och coach Svensson kallade timeout.

 

Efter timeouten kunde Borås åter dryga ut sin ledning och hade 40-55 inför den andra halvleken. Hemmalaget sköt endast tre skott från trepoängslinjen under andra perioden. Att jämföra med gästernas 13 treor på samma tid.

 

I början av tredje perioden kombinerade Adnan Karovic och Kofi Adanovur fint och gjorde vackra poäng. Men åt andra hållet sänkte Zac Cuthbertson och Elvar Fridriksson två treor vardera och så var ledningen uppe 46-69 med 6:15 kvar av tredje. Minuten senare satte Cuthbertson sin sjätte trea på totalt sju försök. Fridriksson var inte mycket sämre med sina fem av åtta från samma distans.

 

Simon Gunnarsson var lyckosam i offensiven i slutet av tredje perioden. Först med en trepoängare. Sedan stal han bollen och dunkade i 57-79. 61-86 stod det men en period kvar. Givetvis skulle det krävas mycket av Eos för att göra match av detta under de sista tio minuterna och det klarade man inte av. Istället var det Borås som drog ifrån och spikade slutresultatet till 71-103.

 

Därmed är Borås Basket klart för Final Four i Södertälje 1-2 februari, 2020. Övriga lag som är klara för Final Four är Södertälje Kings (i egenskap av arrangör) och BC Luleå, som slog ut Jämtland Basket på fredagskvällen. Wetterbygden och Nässjö gör upp om den fjärde och sista platsen senare under lördagskvällen.

 

IK Eos-Borås Basket, Svenska Cupen: 71-103 (14-26, 26-29, 21-31, 10-17).

 

Poänggörare Eos: Andreas von Uthmann 15, Gustav Sundström 9, Erik Nilsson 9, Kofi Adanovur 8, Joel Svensson 7, Marcus Dahlqvist 7, Adnan Karovic 6, Andrew Lundström 6, Tahe Mahmoud 2, Olle Karlsson 2.

 

Poänggörare Borås: Zac Cuthbertson 22, Elvar Fridriksson 22, Andreas Person 17, William Gutenius 11, DeAndre Davis 9, Simon Gunnarsson 8, Fredrik Andersson 6, Marcus Tyus 5, Filip Hellgren 2, Ludvig Johansson 1.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: 609 Foto | Media.