Borås är vinnare igen

Explosiva Umeå Bskt pressade Borås Basket hela vägen in i slutminuterna i tisdagskvällens SBL-möte i Boråshallen. Totalt sett var dock Borås det bättre laget och när William Gutenius, Marcus Tyus och Elvar Fridriksson levererade stort i fjärde perioden orkade västerbottningarna inte stå emot längre. Borås vann med 92-81.

 

Umeå Bskt var explosivt i början och hade ledningen med 9-12 efter fem minuter. Men där tog det slut. DeAndre Davis dunkade i 11-12, innan Marcus Tyus stal en boll och stoppade i ledning, 13-12. Zac Cuthbertson sköt i en trea till 16-12 strax senare. Och när William Gutenius också drog i en från långdistans, till 19-12, så kallade gästerna matchens första timeout. Gutenius langade sedan iväg en trea med mega-hög båge precis innan periodsignalen. Trean gick i och gav Borås Basket 28-15 efter tio minuter.

 

Andreas Person och Ludvig Johansson kom in och så öste hemmalaget på till 35-19. Sedan skärpte Umeå till sig, gjorde sju raka poäng och tvingade fram en timeout från hemmalaget. Sedan gick energinivån i matchen ner och ytterligare två timeouter följde i rask takt. Först från Umeå vid ställningen 38-26 och sedan från Borås när det stod 42-34.

 

För Umeå hade den amerikanska trion bestående av Rodney Williams, Rashard Odomes och Georgio Milligan producerat 34 av lagets 40 poäng i den första halvleken. Men det var Borås Basket som ledde med 47-40.

 

Om energinivån var låg i slutet av andra perioden så var den desto högre i början av tredje. Borås pushade bollen och attackerade offensivt. Defensivt klev man dessutom upp ett snäpp. 63-53 stod det med två minuter kvar av quartern, innan Umeå, bl.a. genom Nathan Dawit och Egal Saleman, avslutade med en run på 4-10. 67-63 stod det med en period kvar att spela.

 

William Gutenius fortsatte med sin offensiva leverans i den fjärde perioden. Trean, med 8:21 kvar, gav Gutenius hans 22:a poäng och för laget betydde detta ledning med 72-65. Men det var svårt att skaka av sig Umeå Bskt den här kvällen. Vid 75-71, med 5:47 kvar, behövdes en timeout från headcoach Henrik Svensson.

 

DeAndre Davis satte en trea till 78-71 med drygt fem minuter kvar av matchen. Marcus Tyus klev fram i slutminuterna och trots att hans poängproduktion legat under det normala så långt kunde han plocka fram effektiv offensiv när den behövdes som mest. 80-71 och 82-71 var det Tyus som ordnade.

 

Umeå tog sig ända till 82-79 innan Elvar Fridriksson kunde svara för Borås. Den här gången med en lång step back-tvåa som gav 84-79 och framkallade en timeout från Jesper Gustavsson på gästernas bänk. Fridriksson blev sedan foulad på en trea med 1:19 kvar. Han sänkte iskallt alla tre straffkasten och så hade Borås 87-79. Äntligen var det avgjort. Borås Basket kunde tillslut vinna med siffrorna 92-81 klättra ett steg till tabellens andraplats.

 

Borås BasketUmeå Bskt: 92-81 (28-15, 19-25, 20-23, 25-18).

 

Poänggörare Borås: William Gutenius 22, Elvar Fridriksson 18, Marcus Tyus 13, DeAndre Davis 11, Andreas Person 10, Simon Gunnarsson 8, Zac Cuthbertson 8, Fredrik Andersson 2.

 

Poänggörare Umeå: Georgio Milligan 28, Rashard Odomes 16, Rodney Williams 13, Nathan Dawit 7, Callum Lawson 6, André Nilsson 6, Adam Presutti 3, Egal Saleman 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.