Förlust för Borås i Umeå

För andra gången på tio dagar mötte Borås under lördagen Umeå Bskt. Den här gången var det laget från Västerbotten som skulle stå som vinnare. Umeå tog en sjupoängsledning redan i första perioden och trots att Borås tog sig ikapp och förbi kunde hemmalaget tillslut vinna matchen med 86-80. Förlusten blir Borås tredje för säsongen.

 

Förutom varsin furiös dunk av Zac Cuthbertson och Umeås Rodney Williams bjöd första minuterna av matchen mestadels på missar av båda lagen. När spelarna väl började få bollen i korgen var det Umeå som tog tag i taktpinnen offensivt. Sju raka poäng till 11-6 och Boråscoachen Henrik Svensson hade inget annat val än att kalla till time-out. Borås hämtar sig något därefter men det är ändå Umeå som ska avsluta perioden starkast och efter tio spelade minuter är hemmalaget i ledning med 22-15.

 

Adam Presutti får en öppen trea några sekunder in andra perioden och utökar ledningen till 25-15. Andreas Person kan däremot direkt svara med en Borås-trea, och med försvarsstarka trion Person, Ludvig Johansson och Simon Gunnarsson på planen försöker laget jobba sig närmare. Nyss nämnde Gunnarsson är förnämligt framme och snor en boll från Umeå och passar fram till Marcus Tyus som får ner underläget till endast fem poäng. Men närmare än så kommer inte Borås i andra perioden utan går till halvtidsunderläge med  40-34. Efter halva matchen är Andreas Person poängbäst med 10 poäng.

 

Under den tredje periodens tio minuter kommer Borås jobba sig tillbaka in i matchen. Marcus Tyus, som hade 7 poäng i första halvlek, skulle kvittera till 43-43 med en trepoängare knappt fyra minuter in i tredje quartern. Samme Tyus skulle även ta upp Borås i ledning 45-46 genom ett and one-spel. Umeå gör ett mindre ryck i slutet av perioden, men en trea av Fredrik ”The Fredder” Andersson ser till att Borås ligger under med en ynka poäng inför avslutningen av matchen, 58-57.

 

Fjärde perioden börjar bra. Fem raka poäng för Borås tack vare DeAndre Davis trepoängare och Anderssons layup innebar bortaledning 58-62. Sedan skulle det gå lite sämre. Umeå tar sig ikapp och förbi med 11 raka poäng innan Borås kan stoppa blödningen. Underläget är nu 69-62 och sex minuter kvar av matchen. Tyus får sedan två lägen från trepoängsland, med 71-69 på poängtavlan, att utjämna men utan framgång. En för dagen något anonym Elvar Fridriksson passar sedan slarvigt bort bollen vilket ger Umeå momentum. Hemmalaget utökar ledningen till nio poäng, 77-68, med knappa tre minuter kvar av matchen. Borås kämpar ner underläget till fyra poäng, men närmare kommer man inte och förlorar tillslut matchen med 86-80. Poängbäst i Borås blev Marcus Tyus med 27 poäng.

 

Umeå Bskt-Borås Basket: 86-80 (22-15, 18-19, 18-23, 28-23).

Poänggörare Umeå: Georgio Milligan 27, Rashard Odomes 22, Rodney Williams 15, Adam Presutti 7, Nathan Dawit 6, Egal Saleman 6, Alexandros Varytimiadis 3.

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 27, Andreas Person 12, Zac Cuthbertson 12, DeAndre Davis 9, Elvar Fridriksson 8, Fredrik Andersson 7, Simon Gunnarsson 3, William Gutenius 2.

Text: Jonas Sehlin. Foto: Daniel Grönbek.