Borås vände och avgjorde i fjärde

Efter mycket möda och stort besvär stod Borås Basket där som vinnare efter 40 minuter. Men innan det såg det långt ifrån bra ut. Det var inte förrän i fjärde som Borås lyckades vända och efter imponerande periodsiffrorna 31-19 besegrade man Nässjö med 76-72.

 

Borås hade ledningen med 4-0 i inledningen av matchen och det skulle dröja två minuter innan Nässjö ens lyckades göra poäng. Men efter det lossnade det för gästerna, som kunde producera åtta obesvarade poäng. Hemmalaget slarvade bort ett antal bollar och efter fem minuter stod det 6-10. Borås, som står för minst antal turnovers av alla SBL-lag, kastade bort hela sex bollar i den första perioden. Nässjö var inte mycket bättre med sina fem turnovers och efter tio minuter stod det 17-17 [i poäng].

 

Nicholas Russell, som hyllades av Borås-coachen Henrik Svensson i försnacket, var het i början av den andra perioden och sköt i åtta poäng på 5:26. Tack vare det så var det gästerna som hade ledningen med 24-27 när Borås kallade sin första timeout. Avståndet var detsamma (29-32) när Fredrik ”The Fredder” Andersson just satt sin första trea i matchen, med 2:17 på klockan. Där var det Nässjö som valde att ta timeout. Det sista som hände i halvleken var att Russell sänkte en trea rakt på periodsignalen. Därmed stod det 36-38 med halva matchen spelad.

 

Nässjö ordnade snabbt en run på 3-11 i början av tredje, varpå coach Svensson på Borås-bänken kallade timeout. Gästerna lyckades allt som oftast bromsa upp hemmalaget, som inte fick lägen att springa, och kunde kontrollera sin ledning. Nässjös försprång var stabil på ca tio poäng perioden igenom, innan det stannade på 45-53 inför fjärde perioden.

 

William Gutenius tryckte en statement-dunk i Borås första anfall i sista perioden. Borås klev upp i försvaret och när Gutenius kunde stoppa i 50-53 efter bara en minut och 20 sekunder kallade Nässjö en timeout. Simon Gunnarsson la i 55-56 med drygt sju minuter kvar. I och med det kände gästerna tydligt nackflås.

 

Fem minuter in i fjärde drog Gutenius i sina tionde poäng i perioden. Han visade verkligen vägen offensivt. Men det var gästerna som hade 58-63. Andreas Peson satte trean som innebar 63-63, innan Elvar Fridriksson stal bollen och stoppade i ledning, 65-63 med 3:47 kvar. Elvar Fridriksson var galen i slutminuterna. Trean som han satte med 1:03 kvar blev avgörande och Borås knep tillslut segern med 76-72.

 

Borås Basket-KFUM Nässjö: 76-72 (17-17, 19-21, 9-15, 31-19).

 

Poänggörare Borås: Elvar Fridriksson 18, William Gutenius 16, Zac Cuthbertson 14, Andreas Person 12, Fredrik Andersson 6, Simon Gunnarsson 4, DeAndre Davis 4, Ludvig Johansson 2.

 

Poänggörare Nässjö: Nicholas Russell 18, Franklin Williams 14, Dartaye Ruffin 12, Lucien Christofis 11, Mathias Christensen 9, Daniel Johansson 6, Abdou Medjedoub 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.