Borås Basket Rekryterar Karin Inger Key

Borås Basket rekryterar Karin Inger Key till rollen som utbildnings- och utvecklingsansvarig för klubbens flick- och damverksamhet. Inger Key är en meriterad coach med tidigare uppdrag på elit- och landslagsnivå. Hon kommer senast från en tjänst som verksamhetsansvarig vid RIG Mark. 

Jag brinner för utveckling och det är fantastiskt att se unga basketspelare bli bättre och lära sig nya saker. Jag har varit coach i många år, men att nu få bidra på ett mer övergripande plan och göra skillnad för yngre tjejer känns otroligt bra.

Borås Baskets senaste tillskott är ingen duvunge. Redan i mitten av 1990-talet hade Karin Inger Key sitt första coachuppdrag i moderklubben ÄLI Basket från Ängelholm. Sedan dess har hon hunnit med att coacha flera ungdomslandslag, elever vid RIG Mark och under två säsonger även Mark Basket i Svenska Basketligan.

Jag har samlat på mig stor erfarenhet under åren, både från ett nationellt men även internationellt plan. Likaså från högsta elitnivå till mer slutna miljöer där fokus har legat på utveckling. Mina år som headcoach för Mark Basket var spännande och lärorika. Där var det en helt annan nerv när viktiga resultat står på spel. När jag hade huvudansvaret presterade vi riktigt bra under två säsonger, de bästa som Mark Basket har haft.

Men trots nerven och spänningen på högsta elitnivå är det ändå utveckling som ligger varmt om hjärtat för Inger Key.

Efter tiden i Svenska Basketligan har jag jobbat med det jag känner jag är bäst på – utveckling.  Jag har under de senaste åren fått arbeta med spelare vid riksidrottsgymnasiet som aktivt valt att träna extra. Det handlar då om en helt annan miljö, likt en skyddad verkstad. Min filosofi, som innebär att skynda långsamt och skapa hållbarhet, har passat bra in på åldersspannet unga vuxna. För mig handlar det om att försöka få dem att bibehålla intresset och drivet för att kunna gå vidare till tuffare utmaningar i sina basketkarriärer.

Borås Basket har sedan tre säsonger tillbaka satsat hårt på, och prioriterat sin flick- och damverksamheten. Något som Inger Key fått upp ögonen för.

Jag blev glad när Borås tog beslutet för några år sedan om att satsa på tjejer och damer och känslan jag fått sedan dess är att det är en hållbar satsning. Det är inte kortsiktiga lösningar eller att alla pengar satsas på ett bräde. Jag tycker det är sjukt spännande att det äntligen finns en förening som kan sträcka på sig och säga att vi satsar på vår damverksamhet på ett sunt sätt. Nu när jag lärt känna föreningen lite närmare ser jag också att man mår otroligt bra. Ledarna mår bra, spelarna mår bra och de som tagit besluten som lett Borås hit, de mår också bra. Det känns som en fantastisk miljö där klubben inte tummar på någonting för att snabba upp processen.

Laget har på två säsonger klättrat från division 3 till Basketettan, men ändå är det tålamodet som Inger Key vill betona.

Det finns ingen press inom klubben att nå ett visst resultat. Utan satsningen definieras av något annat än sportslig framgång. Det handlar om att förändra förutsättningarna för tjejerna ett steg i taget. Det kändes som att Basketsverige väntat på att någon ska gå längst fram, och om vi fortsätter såhär ser inte jag hur det skulle finnas någon gräns för hur långt klubben kan nå.

Borås Basket rekryterar Inger Key för att ta ytterligare steg i att förbättra förutsättningarna för basketspelande tjejer och damer. Tjänsten som utbildnings- och utvecklingsansvarig blir en nyckelroll i föreningens resa.

Jag kommer framförallt att jobba med att stötta klubbens coacher från ”Basketlek” ända upp till damlaget. För att hitta ett hållbart och fungerande arbetssätt gäller det att jobba med alla grupper inom klubben, ingen ska bli avhängd. Jag kommer även jobba för att de tjejer som spelar ska ha ett så litet steg som möjligt upp till nästa nivå, hela vägen till representationslaget. När du har passerat alla åldersgrupper i breddverksamheten ska du ha med dig alla verktyg och nycklar om du som spelare skulle vilja gå hela vägen till toppen, avslutar Inger Key.

Den ”röda tråden” är en prioriterad fråga och rekryteringen av en utbildning- och utvecklingsansvarig för Borås Baskets växande flick- och damverksamhet ligger rätt i tiden.

Med Karin kommer vi kunna ge våra coacher och spelare i samtliga ålderskullar ännu bättre förutsättningar. Det är också väldigt kul att vi lyckats få en så meriterad basketledare till vår verksamhet. Vår breddverksamhet har växt stadigt på tjejsidan senaste åren och med Karins sätt att se på utveckling, och med hennes erfarenhet av att utveckla unga basketspelare, så kommer hon att bli en nyckelperson i vår organisation. Karin kommer ha ett ansvarsområde som jag tror passar både henne och Borås Basket som handen i handsken, säger en belåten Mattias Modigh, sportchef dam.

Karin Inger Key tillträder sin tjänst omgående. Borås Basket har även inlett rekrytering av utbildnings- och utvecklingsansvarig för pojk- och herrsidan.

Fakta
Namn: Karin Inger Key
Ålder: 40 år
Bor: I Borås
Familj: Frun Ashley och två barn
Meriter som spelare: SLG Öresund, Högsbo Basket, Mark Basket
Meriter som coach: Deltagare i projektet ”Framtidens coach”, Pågående FECC-utbildning (Fiba Europe Coaching Certificate), Mark Basket (SBL Dam), RIG Mark (Basketettan), Ungdomslandslagscoach för U15, U16, U17, U18 och U23/Universiaden.

Text: Borås Basket
Foto: 609 Foto | Media