Borås andra förlust mot Helsingborg

Helsingborg bröt Borås långa segersvit för en vecka sedan i Boråshallen. Den gången blev det förlust med fem poäng. Den här lördagen möttes lagen igen, men nu i Helsingborg. Borås ledde efter en period, men tappade mycket i perioderna 2 och 3, för att i fjärde helt falla igenom. Helsingborg kunde tillslut vinna med övertygande 84-52.

 

Borås Basket öppnade matchen bra och hade tidigt 4-10. Men Helsingborg BBK gnagde sig in i matchen och kapade poäng efter poäng. Men en minut kvar av första perioden tog hemmalaget sin första ledning, 18-17, efter en trea av Sabina Radonja. Hennes andra så långt. Men Borås svarade omgående via Wilma Sörensen-layup och det var gästerna som kunde gå till korta pausen i ledning 18-19.

 

Helsingborg gjorde 13-4 på drygt tre och en halv minut i andra periodens inledning och dominerade samtidigt returtagningen. Borås headcoach Pat Ryan valde att kalla timeout i det skedet.

 

Efter timeouten skärpte Borås till sig och ordnade en liten run på 3-8. Bättre än så blev det dock inte. För Helsingborg lyckades vända på siffrorna och göra 8-3 i periodens sista tredjedel. Därmed var det hemmalaget som hade ledningen med 42-34 i halvtid.

 

När Helsingborg sprungit i 6-2, fram till 48-36 på tredje periodens inledande 3:43, så kom en timeout från coach Ryan. Den hjälpte inte mycket och när Sabona Radonja sköt i en trea, till 53-38 efter halva perioden, var det hennes 19:e poäng i matchen och femte trea så långt. Matilda Ågren satte 62-40 med 2:46 på periodklockan och här kom en ny timeout från Borås. Perioden slutade med att Yohanna Araya spelade fram Patricia Axelsson som kunde sätta en trea till 67-46 på buzzern.

 

Borås hade det förtvivlat svårt att få spelet att stämma i den sista perioden. Hemmalaget drog nytta av de många bortkastade Borås-anfallen och kunde göra 10-0 på de första fem minuterna. Det dröjde nästa sju minuter innan Madelene Kristensson kunde spräcka nollan för Borås i fjärde. Men med en ledning på över 30 poäng så var det inget snack om att Helsingborg skulle vinna sin andra raka match mot Borås. Tillslut stannade det på 84-52.

 

Helsingborg BBKBorås Basket: 84-52 (18-19, 24-15, 25-12, 17-6).

 

Poänggörare HBBK: Sabina Radonja 22, Patricia Axelsson 15, Yohanna Araya 11, Alma Fransson 11, Isabelle Finke 10, Matilda Ågren 9, Emma Brink 3, Tajma Krslak 3.

 

Poänggörare Borås: Estelle Centerstam 13, Sara Sehlin 11, Madelene Kristensson 10, Hanna Brändmark 8, Felicia Larsson 4, Wilma Sörensen 2, Annie Sjöli 2, Elin Hansson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.