Enorm laginsats bäddade för stor Borås-seger

Skade- och sjukdomsdrabbade Borås Basket stod, med Elvar Fridriksson, DeAndre Davis och Simon Gunnarsson som toppar, för en enorm laginsats när Jämtland Basket besegrades med 81-99 i det östersundska tegeltemplet.

 

Matchen inleddes med att Jämtland Basket två gånger i rad foulade boråsspelare som var i färd med att avlossa treor. Genom detta kom fem poäng. Zac Cuthbertson gjorde sedan 0-8 med en trea och hemmapubliken tvingades stå upp och klappa [Jämtlands tradition att göra så tills första hemmapoängen] i hela två och en halv effektiva minuter innan Steven Haney tillslut stoppade i en layup. Bara en och en halv minut senare hade dock Jämtland utjämnat till 8-8.

 

Sedan följdes lagen åt poängmässigt och det stod 15-15 med tre minuter kvar av första perioden. Jämtland gjorde ett ”micro-ryck” i slutminuten och hade ledningen med 20-19 efter tio spelade minuter.

 

Fredrik ”The Fredder” Andersson och Simon Gunnarsson (Gunnarsson var hundraprocentig i skyttet matchen igenom), som främst brukar vara en stark defensiv duo, visade vägen offensivt i andra perioden då de kombinerade för fem raka Borås-poäng. Efter detta satte hemmalaget, genom Haney, Thomas Massamba och Justin Gordon, tre treor i rask takt. Plötsligt var Jämtland i förarsätet och Borås tvingades till timeout. Men bara minuten senare sprang Borås i 34-31 via William Gutenius och så kallade hemmacoachen Torbjörn Gehrke timeout. Ledningen växlade fyra gånger under halvlekens sista tre minuter och efter halva matchen var det Jämtland som var i ledning, 42-41.

 

Andersson och Gunnarsson är redan omnämnda som defensiva krafter. I början av den tredje perioden var det DeAndre Davis – även han mest känd för sin stabila defensiv – som stod för poängproduktion. Sju raka poäng kom från Davis händer när Borås gick till 42-48 och pressade fram en timeout. Men Davis nöjde sig inte där. Ytterligare fem Davis-poäng blev det på Borås väg till 46-55. Vid 50-60, med halva perioden kvar att spela, var det åter dags för en Gehrke-timeout.

 

Det blev irriterat i hemmalaget i takt med att Borås mer och mer dominerade tillställningen. Elvar Fridriksson lekte fram passningarna [totalt 15 assist i matchen] och 53-72 med 1:40 kvar var en brant uppförsbacke för jämtarna. Jordan Semple satte till sist en tvåa på periodsignalen och så stod det 59-74 inför fjärde perioden.

 

När Davis dunkade i 64-84 två och en halv minut in i sista perioden var det hans 23:e poäng så långt – i särklass hans poängbästa match för Borås. Fridrikssons 23:e poäng kom från straffkastlinjen och gav Borås 68-91 med halva perioden kvar. Matchen var givetvis redan avgjord i det skedet och resten blev transport fram till 81-99 för Borås Basket efter 40 minuter.

 

Jämtland Basket-Borås Basket: 81-99 (20-19, 22-22, 17-33, 22-25).

 

Poänggörare Jämtland: Justin Gordon 20, Jordan Semple 19, RT Guinn 14, Steven Haney 12, Alexander Yemane 7, Thomas Massamba 5, Max Tandberg Vall 2, John Pålsson 2.

 

Poänggörare Borås: Elvar Fridriksson 25, DeAndre Davis 23, Simon Gunnarsson 19, Zac Cuthbertson 12, Fredrik Andersson 8, William Gutenius 7, Andreas Person 3, Filip Hellgren 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.