Vinst och serieledning för Borås Basket

Fredagskvällen bjöd på toppmöte i Boråshallen. Borås Basket ställdes mot BC Luleå och det blev en tuff och tajt tillställning. Men i den fjärde perioden kunde Borås avgöra genom ett klassiskt ”Bang, bang, bang”-ryck till 98-88. Vinsten innebar även att Borås tog över Luleås plats som etta i tabellen.

 

I en match som på förhand spåddes bli anfallsglad blev starten märkligt målsnål och efter fem minuter stod det 9-2 till Borås. Vid 11-2 tog BC Luleå timeout. Med 3:18 kvar av första perioden skickade William Gutenius iväg en perfekt alley oop-passning till DeAndre Davis som med kraft kunde dunka i 15-5. Tillbaka efter skada var Marcus Tyus. Han gjorde hemmalagets sista poäng i första perioden och ställningen inför den andra akten var 22-15.

 

I den andra perioden lirade Simon Gunnarsson fram Gutenius till en dunk, innan han själv fick sänka 29-20 från straffkastlinjen. Borås hade kommandot men kunde inte riktigt skaka av sig Luleå poängmässigt. Och med 4:39 kvar av halvleken skickade Austin Burgett i 31-28 och pressade fram en timeout från hemmalaget. Halvminuten senare tog gästerna sin första ledning i matchen, genom poäng av Anton Kobylak-Berglund.

 

Med 1:21 kvar av andra perioden sänkte Fredrik ”The Fredder” Anderson en trea som betydde likaläge, 37-37. Men Luleå avslutade halvleken bäst och ägde ledningen med 38-44 efter halva matchen.

 

Borås vann alltså första perioden klart. Luleå vann den andra lika övertygande. Vad hade vi att vänta inför den andra halvleken?

 

Marcus Tyus inledde andra halvlek på bästa sätt. Nämligen genom att sätta en trea i Borås första anfall. DeAndre Davis fyllde på med ytterligare en trea och så var det utjämnat, 44-44. Och i nästa anfall var det Elvar Fridrikssons tur. Islänningens trepoängare gav ledning, 47-44. När Davis stoppade i 49-46 tog Luleå timeout.

 

Sedan följde några tillknäppta minuter innan trepoängsskyttet lossande igen. Då från båda lagen. Tyus och Andersson sköt i treor för Borås, medan Kobylak-Berglund och Rozzell gjorde samma sak för Luleå. Greppet om perioden var det dock hemmalaget som hade. Tyus satte 68-65 på period-buzzern.

 

I fjärde perioden klev Zac Cuthbertson fram offensivt. När han skickade i 77-72 var det hans sjunde poäng i perioden och Peter Öqvist på gästernas bänk kallade timeout. Luleå å sin sida hade Brandon Rozzell. Rozzell gjorde sex snabba poäng och höll därmed sitt lag kvar i matchen.

 

80-77 stod det med halva fjärde perioden kvar att spela. Då började Fridriksson briljera. Först med en assist till Davis-poäng och sedan med en blytung trea fram till 85-79. Tyus trea till 88-79 med 2:25 kvar resulterade i ytterligare en timeout från Luleå.

 

Efter timeouten langade Davis i en trea från vänstra hörnet, vilken följdes upp med en steal och en Cuthbertson-dunk, innan Davis tokblockade Rozzell i plankan. ”Bang, bang, bang”, sa det och så hade Henrik Svenssons grabbar avgjort seriefinalen. Tillslut blev det 98-86 när Borås Basket gick upp i serieledning.

 

Borås Basket-BC Luleå: 98-88 (22-15, 16-29, 30-21, 30-23).

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 27, Elvar Fridriksson 19, DeAndre Davis 17, Zac Cuthbertson 11, Simon Gunnarsson 9, Fredrik Andersson 8, William Gutenius 7.

 

Poänggörare Luleå: Brandon Rozzell 19, Anton Kobylak-Berglund 12, Axel Nordström 11, Quinton Upshur 11, Austin Burgett 10, Pelle Larsson 7, Tim Kearney 3, Brice Massamba 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.