Klassiskt ”bang, bang, bang” avgjorde för Borås

Första och andra perioderna mellan Borås Basket och Umeå Bskt slutade oavgjort. Umeå vann den tredje med en poäng. Sedan fälldes avgörandet på klassiskt ”bang, bang, bang”-vis. Borås run på 15-0 i mitten av fjärde perioden var något som gästerna inte klarade att stå emot och hemmalaget segrade tillslut med 89-76. Därmed är Borås åter igen etta i tabellen.  

 

Umeå Bskt breakade hänsynslöst under de första minuterna och hade tidigt ledningen med 3-8. Men Borås Basket fick inte panik, även om det dröjde fyra och en halv minut innan man poängmässigt jobbat sig in i matchen. Första ledningen tog man då genom Zac Cuthbertson som satte 9-8. När det gällde poängproduktion följdes lagen åt under resten av perioden och ställningen var 18-18 efter tio minuter.

 

Borås var något bättre än Umeå i början av andra perioden och hade både 26-20 och 29-23 innan gästerna vaknade till. Vid 29-29 med 4:20 kvar tog Borås headcoach Henrik Svensson timeout. Två minuter senare plockade William Gutenius upp sin tredje foul och tvingades till bänken. Samtidigt hade Umeå hunnit ta en knapp ledning.

 

Zac Cuthbertson lyckades stoppa i 31-31 med 1:51 kvar av halvleken och då var det Umeås headcoach Jesper Gustavssons tur att kalla timeout. I slutet av perioden hettade det plötsligt till. Georgio Milligan och Rodney Williams producerade för Umeå, medan det kom poäng från Andreas Person och Zac Cuthbertson åt andra hållet. 37-37 stod det med halva matchen kvar.

 

Halvvägs in i tredje perioden hade gästerna kapat till sig en fyrapoängsledning och såg ut att vara på väg att dra ifrån. Då klev Elvar Fridriksson fram och drog i tre raka treor och så stod det 53-53 med tre minuter kvar av perioden. Sedan lossnade det äntligen för Marcus Tyus, som fram tills den här tidpunkten inte gjort några poäng. Tyus och Fridriksson såg till att Borås var i tillfällig ledning, 58-56. Med 1:49 satte Cuthbertson 61-58 och Umeå tog timeout. Umeå avslutade bra och hade 63-64 inför fjärde.

 

Elvar Fridriksson fortsatte med sitt utmärkta trepoängsskytte i fjärde perioden och när Cuthbertson spelade fram Gutenius till en ohotad layup så var Borås ledning plötsligt uppe i 72-67. Person och DeAndre Davis fyllde på med poäng, fram till 77-76, med fem minuter kvar att spela. Och när Fridriksson sänkte sin femte trea för kvällen innebar den 80-67 och timeout för Umeå. Totalt lyckades Borås med en run på 15-0 innan gästerna kunde sticka emellan med poäng. Men då var det redan avgjort. Efter 89-76 återtog Borås Basket den serieledning som man tappade i fredags.

 

Borås Basket-Umeå Bskt: 89-76 (18-18, 19-19, 26-27, 23-12).

 

Poänggörare Borås: Elvar Fridriksson 25, Zac Cuthbertson 20, DeAndre Davis 17, Andreas Person 12, William Gutenius 5, Marcus Tyus 4, Fredrik Andersson 3, Ludvig Johansson 3.

 

Poänggörare Umeå: Georgio Milligan 17, Cole Welle 16, Nathan Dawit 16, Rodney Williams 14, Adam Presutti 8, Anton Leth 3, Egal Saleman 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.