Borås spelade ut Eos

Eos på bortaplan, som på förhand inte var en lätt match, blev efter några minuter en munsbit för ett Borås Basket anfört av rutinerade Hanna Brändmark. 22-48 i halvtid utökades till 56-90 vid full tid. Därmed är Borås kvar på sin fjärdeplats i tabellen efter elva omgångar.

 

IK Eos tog en tidig ledning i matchen men Borås Basket sköt sig ikapp tack vare Elin Hansson och Hanna Brändmark. Brändmark ordnade strax senare gästernas första ledning via en trea till 7-8 från toppen. Ju längre perioden led, desto lättare tycktes Borås ha att stoppa bollen i Eos korg. Och bakåt såg det väldigt stabilt ut. När tio minuter hade passerat var det ledning, 11-22, för västgötarna.

Borås inledde den andra perioden med att producera 2-8 på 2:50 och därmed framkalla en Eos-timeout. Sedan var Eos bra under några minuter, innan Borås skärpte spelet igen. Bland annat fick skåningar se prov på Wilma Sörensens enorma fart när hon flera gånger sprang ifrån alla och stoppade i enkla poäng. Sörensens trea med 1:40 kvar av andra perioden gav gästerna 20-42, varpå hemmalaget kallade sin andra timeout. Borås ledde med 22-48 i halvtid.

22-48 blev 27-57 halvvägs in i den tredje perioden och inget pekade mot att Eos skulle hitta tillbaka in i matchen. I slutet av tredje ordnade Hanna Brändmark sju raka poäng för Borås och så stod det 38-77 inför slutakten.

För att ta igen ett underläge på 39 poäng inom loppet av tio minuter i en basketmatch krävs ett mirakel. Något mirakel lyckades inte Eos frammana, även om man vann perioden med 18-13. Det hela slutade alltså i vinst, 56-90, för Borås Basket, som därmed är kvar på sin fjärdeplats i tabellen efter elva omgångar

 

IK Eos-Borås Basket: 56-90 (11-22, 11-26, 16-29, 18-13).

 

Poänggörare Eos: Julia Nyström 14, Linnea Malmgren 8, Thea Fischer 7, Cassandra Åstenius 6, Stina Karlsson 4, Emmy Sundqvist 4, Matilda Ferhm 4, Alma Johansson 3, Alexia Bittar 2, Sara Lomgren 2, Hedda Sjöberg 2.

 

Poänggörare Borås: Hanna Brändmark 23, Estelle Centerstam 17, Emma Johansson 14, Wilma Sörensen 10, Elin Hansson 8, Vania Sousa 6, Madelene Kristensson 6, Annie Sjöli 4, Sara Sehlin 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.