Borås blev först med att besegra RIG Mark

En chockstart, ett okej mittenparti och en väldigt stark avslutning. Där har ni Borås Basket recept på hur man besegrar RIG Mark. Borås blev första lag att lyckas med den bedriften under 2019/2020. Lagets segersiffror skrevs till 56-69.

 

Bang – trea av Estelle Centerstam. Bang – trea av Hanna Brändmark. Bang – trea av Sara Sehlin.

Så stod det 0-9 efter 1:35 och RIG Mark kallade en tidig timeout.

 

Men det skulle inte dröja länge innan matchen var helt jämn igen. 11-11 var det Alma Larsson som satte för RIG Mark med 3:18 kvar av första perioden. Borås avslutade dock starkt och såg, genom Madelene Kristensson, Felicia Larsson och Vania Sousa, till att ha ledningen med 11-16 inför andra perioden.

 

När Stina Almqvist stoppade i sina elfte poäng för hemmalaget, tre minuter in i andra perioden, betydde dessa 17-18 och en timeout från Borås-coachen Pat Ryan. I mitten av perioden sänkte Hanna Brändmark och Emma Johansson en varsin trepoängare, vilka gjorde att Borås höll undan med 19-25 med 25 minuter kvar. Men lagom till halvtid var RIG Mark jämsides igen, 29-29.

 

Ledningen växlade fyra gånger under tredje periodens första hälft. Lagen vägrade släppa iväg sin motståndare på någon rejälare ”run”. RIG hade 40-39 med 15 minuter kvar att spela. Sedan ryckte hemmalaget litegrann och med en minut kvar av tredje kallade Borås timeout. Då stod det 48-45 till RIG. Dessa siffror gällde även inför starten av fjärde perioden.

 

Två och en halv minut in i sista perioden fixade Hanna Brändmark 52-52, innan Vania Sousa grejade Borås-ledning, 52-54, i nästa anfall. Sara Sehlin var bra i mitten av perioden och satte bland annat 52-61 med en trea. Vid ställningen 56-64, med tre minuter kvar, tog RIG Mark timeout.

 

Estelle Centerstam sänkte sedan viktiga 56-67 med 2:15 kvar. Tack vare bland annat stark returtagning i slutet kunde Borås hålla undan till 56-69 och därmed bli första laget att besegra RIG Mark denna säsong.

 

RIG Mark-Borås Basket: 56-69 (11-16, 18-13, 19-16, 8-22).

 

Poänggörare RIG: Stina Almqvist 18, Minette Sjögren 12, Melina Curiander 10, Ruba Abo Hashesh 6, Signe Persman 4, Lisa Dahl 2, Alma Larsson 2, Linnea Ehrencrona 2.

 

Poänggörare Borås: Estelle Centerstam 17, Hanna Brändmark 12, Emma Johansson 11, Sara Sehlin 9, Madelene Kristensson 7, Vania Sousa 6, Elin Hansson 5, Felicia Larsson 2.

 

Wilma Sörensen gjorde inga poäng men noterades för hela fem assist.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.