Seger som satt långt inne

Efter urladdningen mot RIG Mark på lördagen tycktes Borås Basket ha lite svårt att komma igång mot Brahe Basket. Matchen var jämn länge och väl. Men i fjärde perioden lyckades hemmalaget rycka ett par gånger. Det sista rycket, på 11-0, hade gästerna inget svar på och Borås Basket stod till sist som segrare med 74-57.

 

Inledningsvis var det Hanna Brändmark som stod för Borås Baskets poängproduktion. Brändmark gjorde matchens första fyra poäng. Men när tre minuter hade gått var Brahe Basket ikapp, 4-4. Sin första ledning tog Brahe via en Alva Hallberg-trea till 6-7. Gästerna hann med att öka på till 6-11 innan Sara Sehlin kunde sätta en trea till 9-11.

 

När Vania Sousa är på planen för Borås brukar det betyda offensiva returer och vinst av 50/50-bollar. Så även i Sousas första byte denna söndag. ”Andrachanserna” hjälpte Borås att återta ledningen, 14-13, lagom till korta pausen.

 

Det var dock ingen ledning att luta sig mot. Brahe inledde andra perioden med att göra fem raka poäng. Då var det skönt att Kristina Linerudt kom i och sänkte en klockren trea för hemmalaget. Men när Brahe sedan lyckades göra 0-7, fram till 19-27 med 5:45 kvar av halvleken, valde Pat Ryan på Borås-bänken att ta timeout.

 

Sara Sehlin var en av de som visade allra mest vilja. Hennes layup till 23-30 med 4:33 på klockan andades beslutsamhet. Minuten senare stoppade Hanna Brändmark i 25-30. Med 2:05 kvar av andra perioden sköt Brändmark i 28-30. Då fick Brahe Baskets headcoach Oscar Pedroche nog och kallade timeout. När matchen var framme vid halvtidspaus stod det 34-34.

 

Den jämna fajten skulle fortsätta jämnt även i den andra halvleken. Med halva tredje perioden spelad hade 34-34 blivit 42-42. Vilket lag skulle bli först med att åstadkomma flera ”stops” i rad och även producera poäng framåt? Borås Basket visade det sig. Efter ett litet ryck till 48-42 med 2:22 kvar av tredje kallade gästerna timeout. Inför den avslutande akten var Borås i ledning med 50-44.

 

I början av fjärde perioden sänkte Emma Johansson och Estelle Centerstam en varsin trepoängare. Därmed var hemmaledning uppe i två siffrigt för första gången. Brahe vägrade dock att vika ner sig. Med 3:55 kvar gjorde Anna-Maria Mrkovic 63-57 och visade att matchen inte var avgjord.

 

Men just när det behövdes som mest skärpte Borås Basket till både defensiv och offensivt. Och efter en run på 11-0 så var det inte mycket Brahe kunde göra. Borås vann med 74-57, men eftersom Marbo vann mot Oskarshamn under lördagskvällen så blir Borås kvar på sin fjärdeplats i tabellen.

 

Borås Basket-Brahe Basket: 74-57 (14-13, 20-21, 16-10, 24-13).

 

Poänggörare Borås: Sara Sehlin 19, Hanna Brändmark 15, Emma Johansson 10, Madelene Kristensson 10, Elin Hansson 8, Estelle Centerstam 5, Kristina Linerudt 3, Felicia Larsson 2, Vania Sousa 2.

 

Poänggörare Brahe: Maja Erixon 24, Anna-Maria Mrkovic 14, Julia Haraldsson 8, Tilda Hultin 6, Alva Hallberg 5.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.