Borås Basket – överst i SBL

När Borås Basket besegrade BC Luleå med 84-72 inför 1486 åskådare i Boråshallen på fredagskvällen så var det tredje vinsten på tre försök mot norrbottningarna den här säsongen. Hemmalagets försvar var dominant under långa stunder  av matchen och Luleå fann aldrig något riktigt bra motdrag. Borås Basket biter sig därmed fast ännu hårdare på tabellens översta plats.

 

Simon Gunnarsson var tillbaka efter axelskada, gick rakt in i startfemman och gjorde Borås Baskets första poäng i matchen via en snygg drive. Men det var gästerna från Luleå som låg steget före poängmässigt. Till dess att 3:50 av första perioden återstod. Då stoppade DeAndre Davis i ledning, 8-7, för hemmalaget. Med 1:27 på klockan penetrerade Ludvig Johansson igenom hela Luleå-försvaret och fingerrullade i 15-11 för Borås.

 

20-14 var det William Gutenius som gjorde genom att sätta en trea. Där och då blev Luleå-coachen Peter Öqvist galen och kallade timeout. Perioden slutade 22-16 till Borås Basket.

 

Gutenius, som hamnade med korte Daniel Hansson som försvarare, fortsatte att producera poäng. 24-16, 26-16 och 27-16 kom via hans händer. Vid 27-17, tre minuter in i andra perioden, kallade Luleå sin andra timeout för kvällen.

 

Luleå fortsatte sedan att ha problem med Gutenius, som gjorde 14 poäng i första halvlek. Men Borås blandade även upp Gutenius inside-poäng med treor från bland andra Fredrik ”The Fredder” Anderson, Elvar Fridriksson och Marcus Tyus. Den mixen gav ledning 45-32 efter halva matchen.

 

Borås Basket dominerade defensivt i den tredje perioden. Och även om det gick lite trögare med offensiven så hade hemmalaget ändå 53-38 med 4:17 kvar, då Luleå kallade timeout. Direkt efter timeouten sänkte DeAndre Davis 54-38 och 55-38 från straffkastlinjen.

 

Luleå satte sedan sex raka poäng innan Andreas Person kunde stoppa blödningen. Då genom att finta upp Axel Nordström på läktaren och sedan retfullt enkelt sänka en trepoängare. När tredje perioden var till ända ledde Borås med 60-46.

 

”The Fredder” sänkte 63-46 med en trea, innan Person stal bollen och fick i 65-46 med en layup. Där, direkt, kallade coach Öqvist timeout. Sedan blev det mer av Persons offensiv. Två raka treor från honom och det stod 71-50 med 6:40 kvar av matchen.

 

Med 73-56 på poängtavlan med fem minuter kvar kunde man tro att allt var klappat och klart. Men så började Luleå sänka det ena skottet efter det andra. Med 2:06 kvar hade gästerna ätit sig till 77-67 och Borås-coachen Henrik Svensson tog timeout. Dock visade det sig att tio poäng på två minuter var för svårt för Luleå. Borås Basket vann med 84-72, vilket var lagets tredje på tre försök mot BC Luleå.

 

Borås Basket-BC Luleå: 84-72 (22-16, 23-16, 15-14, 24-26).

 

Poänggörare Borås: William Gutenius 16, Zac Cuthbertson 16, Marcus Tyus 15, Andreas Person 11, Ludvig Johansson 6, Fredrik Andersson 6, Elvar Fridriksson 5, Simon Gunnarsson 5, DeAndre Davis 4.

 

Poänggörare Luleå: Denzel Andersson 13, Axel Nordström 13, Daniel Hansson 12, Brandon Rozzell 11, Tim Kearney 7, Pelle Larsson 6, Anton Kobylak-Berglund 6, Quinton Upshur 4.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.