Köping-spöket utplånat kvällen då Palm pensionerades

Borås Basket hade förlorat tre gånger på tre försök mot Köping Stars under grundserien. Men fjärde gången, samma kväll som föreningen pensionerade Mike Palms tröja nummer 15, såg man till att stå för en gedigen laginsats, vinna med 88-77 och därmed utplåna Köping-spöket.

 

Tisdagskvällen i Boråshallen inleddes med att hemmalaget pensionerade Mike Palms tröja nummer 15. Centerlegendaren Palm, som gjorde nio säsonger i Borås Basket och bland mycket annat vann pris som årets center i Svenska Basketligan fyra gånger, fick ta emot stående ovationer från de 1710 personer som kommit för att hylla honom. Sedan började matchen.

 

Köping Stars guard Gary Blackston gjorde visserligen matchens första poäng – en trea. Men sedan var det Borås Basket som, utan att Stars mäktade med att svara, producerade nio raka poäng. När Elvar Fridriksson stoppade i 19-11 med 3:53 kvar av första perioden var det dags för en timeout från gästernas headcoach Panagiotis Nikolaidis. En bra timeout visade det sig, för med 1:17 på klockan övertog Stars ledningen, 21-22. Perioden slutade 27-25 efter att Andreas Person dragit en foul på Cleveland Jackson med 2,7 sekunder kvar och sedan säkert sänkt sina två straffkast.

 

I mitten av andra perioden satte Borås ihop en liten run på 10-2. Med 4:26 kvar till halvtid stod det 40-33 och Köping kallade timeout. Nye lagkaptenen (i Fredrik Anderssons skadefrånvaro) Elvar Fridriksson ledde Borås trupper framåt och såg till att laget sprang kontinuerligt vid varje läge som gavs. Ändå hade man svårt att hålla gästerna på avstånd. I halvtid stod det 47-44.

 

Bang – trea av Elvar Fridriksson. Bang – trea av Marcus Tyus. Bang – trea av DeAndre Davis. På bara 2:20 av tredje perioden hade Borås fixat 56-44 och Köping tog timeout. Borås hade t.o.m. 58-44 innan Stars gjorde sina första poäng i halvleken. Borås gnetade på perioden igenom och byggde sin ledning till 71-54 med tio minuter kvar av matchen.

 

Hemmalaget tog en timeout med 4:25 kvar, då i ledning med 80-63. Köping lyckades kapa avståndet till 11 poäng med drygt två minuter kvar. Men Stars kom aldrig närmare och till stående ovationer kunde Borås Basket spela hem matchen med 88-77. En skön revansch för Borås efter förluster mot Köping i de tre inledande mötena under säsongen.

 

Borås Basket-Köping Stars: 88-77 (27-25, 20-19, 24-10, 17-23).

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 20, DeAndre Davis 18, Zac Cuthbertson 17, Elvar Fridriksson 15, William Gutenius 8, Andreas Person 7, Simon Gunnarsson 3.

 

Poänggörare Stars: Gary Blackston 16, Jeremy Combs 15, Ernests Kalve 13, Niklas Larsson 13, Cleveland Jackson 9, Shane Walker 6, Lukas Friberg 3, John Brändmark 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.