Enkel vinst

Förra gången Borås Basket tog sig an Umeå i Umeå gick det inte bra. Förlust med sex poäng och hemresa med svansen mellan benen blev det då. Den här fredagskvällen var det dock skillnad. Efter en hyggligt jämn förstaperiod drog Borås ifrån och tittade aldrig över axeln. Segersiffrorna skrevs till 68-102 och Borås är i fortsatt serieledning när SBL tar landslagsuppehåll.

 

Det blev en intensiv och stressad förstaperiod mellan Umeå Bskt och Borås Basket i Umeå Energi Arena. Kanske var den mer i hemmalagets smak, då gästerna inte riktigt stod att känna igen. Men Borås bör trots allt vinna nio av tio matcher mot nästjumbon Umeå och detta speglades i periodsiffrorna 20-25 efter tio ganska dåliga minuter.

 

I början av andra perioden ryckte Borås till 22-33 på en och en halv minut. Umeås headcoach Jesper Gustavsson litade dock på sitt lag och kunde hålla sig från att ta timeout. Timeout tog han istället vid ställningen 26-41, då Ludvig Johansson just satt en trea från hörnet. När sex minuter av perioden hade tickat iväg så hade Borås ledning svällt till 28-48. Till halvtidsvila gick västgötarna med en kudde på 22 poäng att luta sig mot.

 

Under tredje periodens inledande fem minuter gjorde Borås 4-14 fram till 40-72. Borås fortsatte att spela ut ett fritt fallande Umeå Bskt. Som mest var skillnaden 35 poäng innan siffrorna stannade på 49-81 inför fjärde perioden. Och givetvis var det redan där avgjort. Lagen luftade sina bänkar i slutet och Borås kunde vinna med stabila 68-102.

 

Umeå Bskt-Borås Basket: 68-102 (20-25, 16-33, 13-23, 19-21).

 

Poänggörare Umeå: Evaldas Zabas 13, Nathan Dawit 13, Cole Welle 11, Albin Frank 10, Adam Presutti 8, Rodney Williams 7, Alexandros Varytimiadis 4, Anton Leth 2.

 

Poänggörare Borås: DeAndre Davis 17, Marcus Tyus 16, Zac Cuthbertson 16, Ludvig Johansson 14, Andreas Person 11, Elvar Fridriksson 9, Simon Gunnarsson 6, William Gutenius 6, Filip Hellgren 5, Gustav Claesson 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.