Rozzell räddade Luleå

Brandon Rozzell stod på sju poäng efter den första halvleken mot Borås Basket och hans lag låg under med 37-40. Borås öppnade andra halvleken bäst och ledde som mest med 15 poäng. Sedan hände Brandon Rozzell. När matchen var över hade han satt 37 poäng och Luleå stod som segrare med 84-78.

 

När BC Luleå och Borås Basket brakade samman i SVT:s måndagsmatch så var känslan av slutspel påtaglig. Här var det två lag som inte ville vika sig en tum. Luleå gjorde 2-0 genom Pelle Larsson. Sedan vaknade Borås och ordnade 4-10 på några minuter.

 

Relativt nye boråsaren Aleks Simeonov satte en trea till 9-15 i sitt första anfall, innan han lirade fram Andreas Person som satte en trea till 9-18 och hemma-timeout. Simeonov fortsatte att vara bra och producerade sju poäng på vägen till 19-24 lagom till den första pausen.

 

En Simeonov-trea som gav 19-27 var det första som hände i andra perioden. Bulgaren hann fylla på till 19-29 innan Luleå klarade av att stoppa blödningen. Och man inte bara stoppade. Man fixade poäng hela vägen till 26-29 och en Borås-timeout med sju minuter kvar av andra perioden.

 

Sedan följde några målsnåla men istället foulglada minuter inom vilka både Marcus Tyus och Axel Nordström hamnade på tre fouls och kommenderades till respektive bänk. Det kom visserligen en del poäng, men inte förrän i slutet av perioden och efter halva matchen stod det 37-40.

 

Marcus Tyus och Zac Cuthbertson satte en varsin trea i tredje periodens inledning, varpå Luleå kallade timeout illa kvickt. Efter timeouten satte Elvar Fridriksson en trea och strax senare drog Cuthbertson i ytterligare en till 39-52. Tack och lov för Luleå så hade man Brandon Rozzell. Trots att Borås öste i poäng så höll Rozzell Luleå på anständigt avstånd poängmässigt genom att sätta otroliga skott gång efter gång.

 

I slutet av tredje sänkte även Daniel Hansson och Anton Kobylak-Berglund en varsin trea. Dessa tog matchen till 61-65 och en timeout från Borås-coachen Henrik Svensson med en och en halv minut kvar. Med hjälp av en Ludvig Johansson-trea och stabilt stopp i försvaret kunde Borås stänga perioden till 61-68 med tio minuter kvar.

 

Med fem och en halv minut kvar av fjärde perioden foulade Marcus Tyus ut sig och Brandon Rozzell kunde, i lugn och ro, sätta 72-74 från straffkastlinjen. 74-74 stoppade Axel Nordström i knappt en minut senare. Andreas Person drev sedan förbi Rozzell och chippade i 74-76 för gästerna. Efter detta följde ett ställningskrig utan poäng på flera minuter.

 

Med två minuter kvar sänkte Rozzell ett par straffkast fram till 76-76. Bara sekunder senare stod Steven Davis på straffkastlinjen – en miss och en satt gav 77-76. Zac Cuthbertson cuttade sedan, fick bollen och stoppade i en layup som betydde 77-78. Med en minut kvar satte Rozzell en trea till 80-78. I nästa Borås-anfall klättrade Simon Gunnarsson på Axel Nordströms rygg. Foul dömdes på Gunnarsson och Nordström fick därmed sätta 82-78 genom straffkast med 47 sekunder kvar. Ytterligare ett straffkast från Rozzell gav 83-78 och timeout. Men fem poäng med endast 24 sekunder kvar blev för svårt för Borås att ta igen. Luleå kunde öka på och vinna med 84-78.

 

BC Luleå-Borås Basket: 84-78 (19-24, 18-16, 24-28, 23-10).

 

Poänggörare Luleå: Brandon Rozzell 37, Steven Davis 16, Denzel Andersson 9, Pelle Larsson 7, Axel Nordström 6, Anton Kobylak-Berglund 6, Daniel Hansson 3.

 

Poänggörare Borås: Zac Cuthbertson 20, Aleks Simeonov 17, Elvar Fridriksson 15, Marcus Tyus 8, Andreas Person 7, Simon Gunnarsson 6, Ludvig Johansson 3, DeAndre Davis 2.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.